ZNANSTVENO DOKAZANO

Sedam sjajnih načina da prestanete mrziti jutro

08.04.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Možda niste baš jutarnji tip, no to ne znači da to ne možete promijeniti te jutro učiniti ljepšim dijelom dana. Naime, malim trikovima jutro možete učiniti znatno ljepšim, čak i ako trebate ustati i početi se spremati na posao

Osim kave, ujutro bacite pogled na cvijeće

Evolucijski psiholozi vjeruju da nam gledanje u cvijeće i biljke daje podsvjesni osjećaj sigurnosti, nagrade i obećanja. Stoga će vas pogled na šarani buket prepun boja lako uvjeriti da sve što će u danu uslijediti biti sjajno. Tu tvrdnju potvrđuje i studija Harvard Medical Schoola koju je predvodila psihologinja Nancy Etcoff, a koja je pokazala da žene koje su odmah ujutro nakon buđenja ugledale cvijeće tijekom dana su bile sretnije, a na poslu imale više energije, piše Huffington Post

Spavajte na desnoj strani

Upravo će to utjecati na snove. Turski znanstvenici otkrili su kako ljudi koji imaju tendenciju spavanja na desnoj strani imaju ljepše snove, vrlo često s temama olakšanja, radosti, mira i ljubavi. Osobe koje spavaju na desnoj strani također su ujutro odmornije te imaju više snage tijekom dana. Naime, spavanje isključivo na lijevoj strani može vršiti pritisak na organe na toj strani tijela, kao što je želudac i pluća, a spavanje na lijevoj strani češće izaziva noćne more.

Popijte čašu svježeg iscijeđenog narančina soka

Čaša soka od naranče tako primamljivo izgleda rano ujutro, a prepuna je vitamina B6 i folne kiseline. Manjak tih dvaju elemenata zabilježen je u pacijenata koji pate od depresije. Također, jedna brazilska studija pokazala je kako miris eteričnog narančinog ulja raščišćava tjeskobu.

Idite na spavanje sat vremena ranije

Ako to učinite, ujutro ćete biti odmorniji, budniji, optimističniji i lakše ćete podnositi svakodnevne obveze. Prema riječima znanstvenika, kada nedovoljno spavamo, imamo i manje smisla za humor. Naime, kako biste uspjeli shvatiti kakvu šalu, potrebno je obraditi dobivene informacije spoznajno i emocionalno, a to je vrlo teško ako vam nedostaje sna.

Napravite deset skokova (burpeeja

Burpee je vrlo jednostavna vježba. Počnete u čučnju s rukama ispred sebe. Zatim izbacite noge kao da ćete raditi sklekove, a onda ih brzo vratite natrag u čučanj. Na kraju ispruženih ruku skočite uvis koliko god možete. A onda sve ispočetka. Ova kardio vježba probudit će mišiće i srce, popraviti raspoloženje i poboljšati san. Ako nemate vremena za ozbiljno vježbanje prije posla, ovo je sjajno rješenje jer vam treba svega nekoliko minuta. Kad god možete, vježbajte na otvorenom. Naime, istraživanja pokazuju kako samo pet minuta vježbanja u prirodi može poboljšati raspoloženje i potaknuti samopouzdanje.

Nikada nemojte plakati prije spavanja

Spavanje čini uspomene življima i dugotrajnijima, posebice onih emocionalnih. Možda je upravo to evolucijski mehanizam koji nam pomaže da naučimo iz tih iskustava. Naime, u jednom istraživanju ljudima su pokazivane uznemirujuće slike prije spavanja, a ispitanici su imali snažne reakcije prije i poslije spavanja. No kada je ispitanicima pokazana uznemirujuća fotografija ujutro i zatim tijekom dana, reakcija je bila znatno slabija.

Seks za dobro jutro

Razina testosterona, kojih i žene imaju u manjim količinama, najveće su u jutarnjim satima. S obzirom na to, seks u rano jutro također povisuje razine hormona zaljubljenosti, oksitocina. Uživajte u strasti odmah ujutro i osjećat ćete se vitalnijima i življima, i povezanijima s partnerom. Seks povećava protok krvi u cijelom tijelu, čak i mozgu.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje