ZLOKOBNA UPOZORENJA

Znakovi bolesti koje nikako ne smijete ignorirati

11.03.2014 u 10:13

Bionic
Reading

Neki, na prvi pogled obični znakovi mogu biti ozbiljno upozorenje da smo bolesni pa je dobro na njih obratiti pažnju

Nesanica

Prema studiji American Heart Associationa, ljudi s nesanicom imaju dva puta veću šansu doživjeti udar od onih koji nemaju problema sa spavanjem. Znanstvenici vjeruju da se nesanicom povećava rast krvnog pritiska što može dovesti do udara. Neka istraživanja kažu da je za povećanje krvnog tlaka dovoljna i jedna besana noć. Da biste lakše zaspali, probajte puštati zvukove koji vas umiruju poput padanja kiše ili šuma valova, jer je jedna studija pokazala da to povećava šanse za spavanje oko 23 posto.

Stres

Već se puno studija bavilo negativnim učincima stresa na zdravlje, a sada je jedna studija otkrila da je opasan i za mozak. Znanstvenici su pratili zdravlje grupe žena gotovo 40 godina, a svaka je proživljavala različite vrste stresa, od poslovnih do privatnih problema i bolesti. Ispostavilo se da dugogodišnja izloženost stresu može uzrokovati demenciju u kasnijim godinama života. Kroničan stres tako može oštetiti dijelove mozga koji su zaduženi za pamćenje.

Gazirana pića

Nakon proučavanja 14 različitih studija o gaziranim pićima, kolumbijsko sveučilište i škola Mailman School of Public Health zaključilo je da se redovnom konzumacijom sokova može dobiti rak gušterače. Znanstvenici su zaključili da ova opasnost postoji ako osoba dnevno pije oko 2,5 dl zašećerenog gaziranog soka. Kada pijemo puno zašećerenih sokova, pojačava se rad gušterače zbog veće proizvodnje inzulina što može dovesti do karcinoma. Ta je opasnost bila za 19 posto manja kod osoba koje su pile vodu ili čaj.

Vitamin D

Liječnici su godinama naglašavali kako je manjak vitamina D odgovoran za prehlade kojima podliježemo u zimskim mjesecima. Usto je prošle godine finska studija pokazala da je manjak vitamina D odgovoran i za upalu pluća. To je još jedan dokaz koliko je ovaj vitamin važan za jačanje imuniteta. Huffington Post piše kako je studija zaključila da su ispitanici s manjkom vitamina D imali 2,9 posto više šansi da dobiju upalu pluća. U sunčane dane dovoljno je osunčati se 15 minuta triput tjedno i dobit ćete dovoljnu količinu vitamina D.