Zdravlje ZAUSTAVLJA ŠIRENJE TUMORA

Ključno otkriće u liječenju raka dojke

  • Autor: G. R.
  • 14.8.2009 12:03:27
  • 14.8.2009 10:53:34

Znanstvenici su otkrili kemikaliju koja može ubiti matične stanice raka dojke koje uzrokuju širenje i ponovno vraćanje tumora, čak i nakon što se čini da je liječenje bilo uspješno

Nova saznanja mogu zacrtati put novoj vrsti liječenja, koja može ubiti stanice raka a da se pritom ne nanese šteta drugim stanicama u tijelu. Znanstvenici su otkrili da salinomycin, koji se koristi u antibakterijskim i antiparazistkim lijekovima, može ubiti i do sto puta više stanica raka od standardnih lijekova koji se koriste u kemoterapiji.

Istraživanje je provela ekipa stručnjaka iz Bostona, na miševima koji su nosili stanice raka dojke, a vjeruje se da bi moglo biti relevantno i za druge oblike bolesti.

Vjeruju se da su matične stanice raka odgovorne za ponovno vraćanje raka, ponekad i nekoliko godina nakon što je uklanjanje i liječenje uspješno provedeno. Matične stanice raka su rijetke, relativno su otporne na liječenje i teško ih je uzgojiti u laboratoriju.

'Ovo je jedan od najvećih napredaka na području istraživanja raka dojke u ovoj godini. Znanstvenici su dokazali da je moguće selektivno ciljati rijetke matične stanice raka koje uzrokuju širenje i rast tumora', rekao je dr. John Stingl iz Centra za istraživanje raka u Cambridgeu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više