Zdravlje NASLJEDNI FAKTOR

Geni određuju koliko ćemo spavati

Mutacija gena može objasniti činjenicu da neke osobe imaju manju potrebu za snom, tvrde američki znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Science

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Ying-Hui Fu, profesorice neurologije na Sveučilištu u Kaliforniji, otkrila je tijekom opsežnog istraživanja o snu mutirani gen kod majke i njezine kćeri koje su noću spavale samo šest sati, a da nisu osjećale umor.

'Ekipa je tijekom istraživanja pronašla majku i njezinu kćer koje su cijelog života imale manju potrebu za snom od većine drugih ljudi', rekla je profesorica.

Čovjeku je u prosjeku potrebno osam do osam i pol sati sna, ili 7 sati i 45 minuta nakon dana odmora. Analiza gena DEC2 za koji se smatra da regulira cikluse sna pokazala je promjene u tih dviju osoba.

Da bi potvrdili svoju hipotezu, stručnjaci su taj mutirani gen unijeli u tijelo miševa i promatrali ih za vrijeme sna. 'Miševi su spavali manje i imali su manju potrebu za odmorom kada im je san bio uskraćen', rekla je Fu. Po njezinu mišljenju, gen DEC2 mogao bi imati ulogu u samoj izmjeni duljine sna i u održavanju stanja budnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više