POSPANOST KOD STARIJIH OSOBA

Dugotrajno spavanje može biti znak demencije

13.08.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Spavanje do kasno ujutro ili poslijepodnevno drijemanje udvostručuje rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti kod starijih osoba, upozoravaju znanstvenici

Istraživanjem je otkriveno da ljudi stariji od 65 godina koji spavaju više od osam sati dnevno imaju dvostruko veći rizik obolijevanja od opasne bolesti. Opasnost je jednaka i kod onih koji vole popodnevno spavanje. Pokazalo se da je rizik manji kod osoba koje spavaju između šest i osam sati.

Znanstvenici kažu da se još uvijek ne zna koji su razlozi, ali vjeruju da je povećana potreba za snom najvjerojatnije rani simptom bolesti. Također je moguće i da je duži boravak u krevetu znak depresije, koja je poznati uzročnik demencije kod starijih osoba.

Znanstvenici sada upozoravaju liječnike da obrate pažnju na starije pacijente koji dulje spavaju jer im je to upozorenje za bolest.

'Otkrili smo da postoji povezanost između dugog spavanja i demencije. Višesatni san može biti rani simptom demencije ili može povećati rizik oboljevanja od demencije. U svakom slučaju, kod starijih osoba na to treba obratiti pažnju', napomenuli su znanstvenici.