NOVI OKUSI

Otkrijte čari egzotičnog voća i povrća

13.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Medicinski gledano, najzdravije je glavninu prehrane bazirati na svježim, sezonskim i lokalnim namirnicama. Međutim, i iz gastronomskih i iz zdravstvenih razloga dobro je ponekad kušati hranu koja potječe iz najudaljenijih krajeva zemlje. U tom je smislu zanimljivo egzotično voće i povrće, koje k nama stiže u svim godišnjim dobima

Bananu, ananas, naranču, limun, limetu, mandarinu, ogrozd, rogač, patlidžane, rajčice, kukuruz, datulje, grejpfrut, smokve, dinje, lubenice, mango, papaju ili kivi odavno smo prisvojili – iako im je stvarna domovina daleko od Hrvatske, mnoge od tih vrsta uspijevaju kod nas ili su toliko dugo prisutne u ponudi da svi znaju kako se jedu i pripremaju. Ovoga puta tek ćemo podsjetiti da se primjerice ananas i dinja mogu poslužiti i uz slana jela poput pršuta ili kao dodatak pizzi.

Artičoke su dobre za srce

Za razliku od spomenutih stranih vrsta koje smatramo domaćima, artičoka je ljekovito povrće koje potječe baš iz naših krajeva, a većina ljudi ga smatra egzotičnim i nema pojma kako se priprema. Artičoke su nešto poznatije u dalmatinskoj kuhinji, a pripremaju se krajnje jednostavno: valja ih dobro oprati jer se prljavština skuplja između gustih listova. Vanjske, tvrde listove treba baciti, a peteljku odrezati oštrim nožem. Pirjaju se 30-40 minuta u širokoj posudi dopola pokrivene vodom ili kuhaju na pari. Poslužuju se s umacima (od kopra, šampinjona, bešamel) ili kao dodatak pizzi.

Najljekovitija tvar u artičokama je gorki cinarin. Osim što dobro djeluju na jetra i žuč, artičoke uklanjaju i neželjene posljedice liječenja antibioticima. Dobre su i za srce i izvrstan su izvor magnezija, folne kiseline i vitamina A, B i C. Ne savjetuju se dojiljama jer nepovoljno djeluju na izlučivanje mlijeka.

Avokado potječe iz Meksika, no podjednako je popularan i u Kaliforniji. U kulinarskom smislu možemo ga gledati i kao voće i kao povrće jer se od avokada spremaju juhe, sendviči, deserti i čuveni meksički specijaliteti – guacamole u svim varijantama. Gomilu recepata možete naći na internetu, a kod kupnje je najvažnije znati da se u našim trgovinama znaju naći primjerci pretjerano svijetle zelene boje, što znači da je plod ubran malo prije vremena.

U avokadu se nalazi preko 25 važnih hranjivih tvari

Od svih stranih i kod nas gotovo nekorištenih namirnica, avokado je nutricionistički možda najvrednija: u njegovom plodu smjestilo se preko 25 važnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, vitamin E i B, folnu kiselinu i brojne važne fitokemikalije koje pomažu u prevenciji suvremenih kroničnih bolesti (sprečava rast tumora, štiti srce i krvne žile jer je iznimno bogat zdravim masnoćama). Odličan je za dijetu: veliki avokado sadrži 200-250 kalorija, a čak je i dobar izvor bjelančevina. Avokado pomaže da iz druge hrane koju jedemo bolje apsorbiramo ostale nutrijente, pa ga svakako pokušajte uklopiti u redovnu prehranu.

Patlidžana ima okruglih i duguljastih, bijelih, žutih, plavih i ljubičastih (ovi posljednji donedavno su bili jedini u domaćoj ponudi). U posljednje vrijeme kod nas se uzgaja i sve češće prodaje tzv. zlatno jaje (žuti patlidžan). Svi patlidžani slični su okusom i kvalitetom, pa se i pripremaju na isti način.

Pojavljuje li se u američkom filmu scena s obiteljskim ručkom, gotovo da je obavezna slika kukuruza ili slatkog krumpira. Nažalost, kukuruz i obični krumpir prigrlili smo odmah po otkriću Amerike, dok se batata, batat ili slatki krumpir kod nas može kupiti tek zadnjih nekoliko godina, i to samo u najbolje opskrbljenim trgovačkim centrima.
 

Kad je u pitanju jedenje egzotičnog voća, srećom, ne treba puno mudrovati: većina se jede sirova, jedino je nekima potrebno oguliti koru. Egzotično voće posebno je omiljeno u voćnim salatama, sokovima i koktelima, a gotovo svim vrstama zajedničko je da su bogate zdravim voćnim šećerima, vitaminima i mineralima (posebno antioksidansima jer mnogi antioksidansi imaju i osobinu da hrani daju boju – od žute i zelene do narančaste, crvene i ljubičaste).

Brojne vrste stranog i donedavno nepoznatog voća i povrća možete pogledati i o njima osnovno saznati u našoj fotogaleriji.