SJAJNO OTKRIĆE

Pronađen lijek za alergiju na kikiriki?

30.01.2014 u 11:45

Bionic
Reading

Ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja, znanstvenici su na tragu pronalaska načina liječenja alergije na kikiriki kod djece

Britanski znanstvenici su napravili velik korak u borbi za izlječenje djece koja pate od alergije na kikiriki, piše Daily Mail. Oblik imunoterapije uspješno je nadvladao alergiju četvero od petero djece koja su imala alergijske reakcije na kikiriki opasne po život.

Tretman djeluje tako da se djecu postepeno izloži malim količinama kikirikija, i to u obliku praha pomiješanog s drugom hranom. Ta mala količina kontinuirano se povećala u naredna tri do četiri mjeseca.

U početku se liječenje primjenjuje u bolnici, zbog moguće burne alergijske reakcije, a kasnije liječenje mogu nadzirati roditelji kod kuće. Na kraju liječenja su djeca, u dobi između sedam i 16 godina, bila sposobna pojesti čak pet kikirikija u jednom navratu, pokazalo je istraživanje bolnice Addenbrooke u Cambridgeu. Neka djeca čak su razvila toleranciju na deset kikirikija, što je jednako kao da pojedu sendvič s maslacem od kikirikija.

Voditelj istraživanja, doktor Andrew Clark kaže: 'Prije su roditelji i djeca morali provjeravati baš svaku naljepnicu na hrani i izbjegavati odlaske u restorane. Nakon tretmana većina pacijenata može bez problema pojesti i do pet kikirikija. Obitelji uključene u ovu studiju kažu da im je to dramatično promijenilo život.'

Alergija na kikiriki, za koju se smatra da pogađa jedno od 50 djece, može izazvati ozbiljne probleme s disanjem. Najteže posljedice mogu rezultirati opasnim anafilaktičkim šokom koji mogu izazvati i sami tragovi oraha u hrani. Strah od slučajnog izlaganja alergenima može znatno smanjiti njihovu kvalitetu života i ozbiljno ograničiti društvene djelatnosti. Studija, objavljena u časopisu Lancet, nije prvi pokušaj izlječenja alergije od kikirikija, ali novi režim uključuje postupno povećanje unosa kikirikija s ciljem postizanja tolerancije znatno veće doze.