LIJEPE I ZDRAVE

Zaštitite usne od sunca, vjetra i vrućine

10.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Budući da smo svakodnevno bombardirani brojnim informacijama o zaštiti kože tijekom ljetnih dana, nekako smo već pronašli način kako što kvalitetnije zbrinuti taj najveći ljudski organ. Međutim, potpuno neopravdano zapostavili smo usne, kojima sunce, vjetar i vrućina također mogu nanijeti veliku štetu

Tijekom ljeta naše usne trebaju pojačanu njegu. Izlaganje jakom suncu i vrućina mogu isušiti usne. Takvi uvjeti izazivaju pucanje usana koje, za razliku od kože, nemaju žlijezde za proizvodnju potrebne masnoće.

I ruž štiti usne od sunca

Kako ne biste imali suhe, ispucane, bolne i krvave usne, donosimo vam nekoliko savjeta za njegu i zdravlje ovog važnog ukrasa lica.

1.Koristite balzam za usne

Balzam štiti usne od sunca i drugih štetnih utjecaja. Vlaži usne i sprečava njihovo isušivanje i pucanje. Postoje balzami koji imaju i zaštitni faktor. Najbolji izbor su balzami proizvedeni na organski način. Ako želite prirodno zaštiti usne, poslužite se sezamovim uljem ili medom.

2.Pijte vodu

Kada tijekom ljetnih mjeseci pijete vodu u velikim količinama, osigurate ćete tijelu i koži dovoljno potrebne tekućine. To će pomoći i vašim usnama koje će na taj način zadržati vlažnost.

3.Nemojte iritirati usne

Izbjegavajte oblizivanje usana jer će to povećati njihovu osjetljivost. Nemojte ih dodirivati prstima, a pazite i da ustima ne prinosite nečiste stvari poput slamkčica, prljavih čaša i sličnoga. Takvo ponašanje može pridonijeti većem oštećenju usana, ali i inficiranju usne šupljine, stoga oprezno.

Oblizivanje usnica čini ih osjetljivijima
4.Izbjegavajte jako sunce
Jako sunce izaziva opekline usana i njihovo pucanje. Zaštite usne balzamom kako ne bi izgorjele. Ako pri ruci nemate balzam, dobro će doći i ruž koji također štiti kožu od izravnog sunčeva utjecaja.

5.Jedite zdravo
Kod zaštite usana važna je i prehrana. Jedite što više voća i povrća jer ćete na taj način unijeti dovoljne količine vitamina i minerala koji su iznimno važni za zdravlje usana.

6.Koristite sjajila

Sjajila su odličan kozmetički dodatak jer sadržavaju vlažne sastojke. To pomaže usnama jer sprečava dehidraciju. Osim toga, nema ništa ljepše od sjajnih i zdravih usana.

7.Ne zaboravite na noćnu njegu

Prije nego što krenete spavati, nanesite na usne hidratantnu kremu. Nemojte biti štedljivi s kremom, nanesite je obilno. Kad se probudite, imat ćete meke i glatke usne.

8.Jutarnja njega
Ujutro uzmite nježnu dječju četkicu za zube i lagano pređite preko usana. Na taj način odstranit ćete suhe naslage na usnama. Nakon toga nanesite balzam za usne i spremni ste za novi dan.