SAVJETI ZA PLODNOST

Žene koje žele zatrudnjeti moraju se odreći kave i alkohola

06.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Žene koje žele zatrudnjeti trebale bi prestati piti alkohol i napitke koji sadržavaju kofein. Stručnjaci tvrde da će im odustajanje od tih navika više pomoći u nastojanjima da ostanu trudne nego posjeti klinikama za plodnost

Britanska liječnica Emma Derbyshire sa sveučilišta Manchester Metropolitan tvrdi da je 32 posto žena koje su imale problema sa začećem zatrudnjelo nakon što su se odrekle alkohola i kave. Kaže da se to pokazalo puno učinkovitijom metodom od umjetne oplodnje.

Poznata liječnica navodi kako je važno i da buduće majke prestanu pušiti. Prijašnja istraživanja pokazala su da pušenje smanjuje ženine šanse za trudnoću. Liječnica kaže kako je vrijeme da parovi koji žele imati djecu promijene životne navike.

Žene koje tjedno jednom do pet puta konzumiraju alkohol imaju 60 posto šanse da će zatrudnjeti, dok kod žena koje tjedno piju više alkohola ta šansa iznosi svega 30 posto.

Dr. Derbyshire upozorava da kofein također smanjuje mogućnosti za trudnoću te savjetuje da se dnevno ne uzima više od 300 mg čaja ili kave, odnosno tri manje šalice.