Zdravlje PAŽLJIVO BIRAJTE DRUŠTVO

Želite ostati vitki? Družite se s mršavima

  • Autor: tportal.hr
  • 3.8.2009 8:50:35
  • 3.8.2009 8:15:00

Tinejdžeri čiji prijatelji imaju prekomjernu težinu skloniji su i sami razviti isti problem

Najnovija istraživanja provedena u Sjedinjenim Državama utvrdila su da postoji snažna veza između vlastite težine tinejdžera i težine njihovih prijatelja.

Fenomen nazvan 'imitirajuća težina' opisan je časopisu Economics and Human Biology. Istraživanjem kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 5.000 tinejdžera utvrđeno je da tinejdžeri prijateljstva rado sklapaju po kriteriju težine, odnosno da se debela djeca radije druže s drugom debelom djecom.

'Istraživanje je pokazalo da rado od bliskih prijatelja preuzimamo prehrambene navike i tjelesne atribute povezane s težinom. Čak i u slučaju da ti prijatelji ne žive blizu nas, više ćemo nalikovati njima nego susjedima', rekao je Tam Fry iz britanskog Nacionalnog foruma za borbu protiv pretilosti.

To se osobito odnosi na loše prehrambene navike kao što je, primjerice, konzumiranje krive hrane i nedovoljno kretanje. 'Ako idete na večeru s prijateljima koji imaju problem s prekomjernom težinom, vrlo je vjerojatno da ćete i sami biti skloni pojesti hranu koja je njih učinila debelima. To ipak ne znači da se trebate prestati družiti s njima, već da ih trebate potaknuti da se ugledaju na vas i vaše zdravije prehrambene navike i životni stil', objasnio je Fry i zaključio:

'Učimo od svojih bližnjih i jedemo s njima, pa su naša djeca možda upravo tako usvojila loše navike. Ne mislim da su pretili tinejdžeri nužno krivi za prenošenje loših prehrambenih navika. Većina tinejdžera sklona je nezdravoj hrani, no nisu svi pretili. A većinu hrane ionako još uvijek konzumiramo kod kuće, s obitelji.'

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više