DJELUJTE DOK NIJE PREKASNO!

Evo kako vam tijelo poručuje da se loše hranite

29.12.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Imate problema sa zubima i kosom? Stalno ste umorni? Imate lošu koncentraciju? Sve su to znakovi kojima vam tijelo poručuje da se loše hranite

Kaos svakodnevnog života otežava nam da primijetimo suptilne promjene koje se događaju na našem tijelu. Ljudsko tijelo, kažu stručnjaci, vrlo rano počinje pokazivati simptome da nešto nije u redu te da nismo dovoljno brižni prema sebi. Najčešće se uništavamo lošom prehranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znakova koji su upozorenje da morate zastati i neke stvari u životu promijeniti.

Loša kvaliteta kose
Ispucali vrhovi, ispadanje kose, pretjerano masno vlasište i prhut znakovi su da se loše hranite te da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, željezo i cink te vitamin C. Kosa među prvima počinje slati poruke da niste u ravnoteži.

Prerano starenje
Starenje nitko ne može izbjeći, ali možete izbjeći prerano starenje. Isušivanje kože i pojava bora katkada se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E kao i karotenoidi te flavonoidi. Ako želite to izbjeći, svaki dan konzumirajte obilno voće i povrće.

Loše stanje usne šupljine

Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zubi, ispadanje zubi te promjene na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadržava šećer. Takav način prehrane neminovno dovodi najprije do problema u usnoj šupljini, a potom i do ozbiljnijih poteškoća.

Naglo mršavljenje i debljanje

Bilo kakva nagla promjena tjelesne težine znak je da ste u totalnoj neravnoteži u pogledu prehrane, a istraživanja pokazuju da to s vremenom dovodi do karcinoma. Obavezno uravnotežite prehranu, birajte zdrave namirnice i nemojte dopustiti da vanjske okolnosti utječu na vaš pretjerani ili premali apetit. Imajte na umu da je riječ o vašem zdravlju!



Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Ako primjećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrirate, vjerojatno vam je prehrana siromašna omega 3 masnim kiselinama koje su nužne za zdravo funkcioniranje mozga. Ako ne želite dodatno produbljivati problem, nastojte jesti što više ribe te orašastih plodova.

Probavni problemi
Problemi s probavom poput zatvora, proljeva i nadutosti znak su da ne konzumirate dovoljno vlakana, ali ni dovoljno cjelovitih žitarica. S vremenom takvi problemi mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost
Većina ljudi najprije će se požaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znakovi da se loše hranite te da štetite svome organizmu. Problem je moguće riješiti samo na jedan način – promjenom prehrane u smislu što više zdravih namirnica, redovitim vježbanjem te redovitim kvalitetnim snom.