MANJI RIZIK

Smanjuje se stopa smrtnosti kod srčanih operacija

30.07.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Unatoč tomu što se liječnici odlučuju na sve rizičnije operacije, najnoviji izvještaji pokazuju da se stopa smrtnosti kod srčanih operacija smanjuje

Liječnici ističu da se kvaliteta zdravstvene skrbi znatno popravila od 2001. godine kada je objavljena prva publikacija o stopi smrtnosti kod srčanih bolesnika. Pozitivan trend nisu ugrozile čak ni iznimno rizične operacije srca koje liječnici danas obavljaju.

Oko 60 posto svih srčanih operacija odnosi se na ugradnju premosnice, a među takvim pacijentima stopa smrtnosti sve je manja.

'Medicina svakodnevno napreduje, a kod pacijenata s kardijalnim oboljenjima, pomaci su vidljivi. Sretni smo što naš trud rezultira pozitivnim pomacima', izjavio je dr. John Black, poznati kardiolog s britanskog operativnog Royal Collega.

Iako se broj pacijenata sa srčanim oboljenjima povećava, stopa smrtnosti među njima se smanjuje čak i kod starijih bolesnika. Liječnici smatraju da je poboljšanom stanju pridonijela i otvorena komunikacija između liječnika i javnosti te povjerenje koje je time rezultiralo.