UBLAŽITE STRES

20 načina da se opustite u samo pet minuta

19.12.2013 u 07:31

Bionic
Reading

Gotovo svakodnevno smo izloženi stresnim situacijama koje nas ponekad dovode do ruba, ali ima načina da se opustimo u samo pet minuta

1. Popijte zeleni čaj

Umjesto da pozelenite od bijesa skuhajte šalicu zelenog čaja jer ćete se umiriti zbog blagotvornih sastojaka koje ima, posebice tanina.



2. Pojedite malo tamne čokolade

Tamna čokolada regulira razinu hormona stresa kortizola i stabilizira metabolizam, savjetuje magazin Women's Health.



3. Žličica meda

Zamijenite stres žličicom meda. Osim što je prirodni antibiotik, med pomaže protiv depresije i anksioznosti.

4. Žvačite žvakaću gumu

Bez obzira koji okus odabrali, u stresnoj situaciji nekoliko minuta prožvačite žvakaću gumu. To će sniziti razinu kortizola i opustiti vas.

5. Meditirajte

Ne morate otići negdje daleko da biste meditirali pet minuta. Potrebno vam je samo malo mira i tišine, nekoliko dubokih udaha da opustite tijelo i dođete k sebi.

6. Brojite

Kada vam prekipi probajte se skoncentrirati i prvo polako brojati do 10, a zatim unatrag.

7. Vizualizirajte

U teškim trenucima probajte nekoliko minuta misliti na stvari koje vas vesele. Primjerice, čim prođe sastanak zbog kojeg ste napeti, otići ćete s dragom kolegicom na kavu i otpustiti kočnice.

8. Zatvorite oči

Brzinski se opustite na radnom mjestu i zatvorite oči te probajte sve negativne misli izbaciti iz glave. Lakše ćete se skoncentrirati i vratiti fokus na ono što vam je bitno u tom trenutku.

9. Masirajte ruke

Ako puno radite na računalu s mišem i tipkovnicom, možete se malo opustiti masažom ruku odnosno šaka.

10. Stisnite stres lopticu

U situaciji kada vam kolega digne tlak pa ga trenutno želite udariti, uzmite malu stres lopticu u ruku i stisnite nekoliko puta. To je vrlo lako i jednostavno rješenje koje neće dovesti ni do kakvog incidenta.

11. Hladna voda

U trenucima panike i nemira otiđite do kupaonice i pustite hladnu vodu po zapešćima i malo stavite iza svakog uha. To ćete najprije ohladiti pulsirajuće arterije i doći ćete k sebi.

12. Počešljajte se

Možda se čini smiješnim, ali oko ste se uznemirili i imate češalj pri ruci, temeljito se počešljajte. To će vas umiriti, a i popravit ćete si frizuru i odmah se bolje osjećati.

13. Sami sa sobom

U stresnim situacijama najbolje je uzeti pet minuta i otići u prostoriju u kojoj nema nikoga. To će vam dati osjećaj da imate slobode i u nekoliko minuta sredit ćete svoje misli.

14. Potražite sunce

Jeste li primijetili kako nas sunce uvijek oraspoloži? Čim vas pritisne stres ili neka neugodna situacija potražite malo sunca i samo upijajte njegovu energiju nekoliko minuta. Sigurno ćete se osjećati pozitivnije.

15. Pogledajte kroz prozor

Problemi u uredu ponekad se čine nerješivi, a obiteljske obaveze nepodnošljive. U takvim trenucima nije loše zagledati se pet minuta kroz prozor i pustiti misli da odlutaju. Potražite zelenilo koje će vas umiriti i začas ćete biti bolje volje.

16. Kreativni nered

Nije loše imati malo kreativnog nereda oko sebe, posebno kao ste takav tip osobe. No u slučaju da ste pretjerali s neredom na radnom stolu, može vas gušiti, a da toga niste niti svjesni. Za osnovno pospremanje radnog stola ne morate gubiti puno vremena, a tada će biti lakše izvršavati radne obveze i rješavati probleme.

17. Istegnite se

Malo istezanja neće vam oduzeti puno vremena, a odmah ćete se osjećati bolje. Sjedenje za računalom ili stalno stajanje psihički i fizički nas može jako opteretiti, a malo vježbe poboljšat će cirkulaciju i protok kisika kroz tijelo pa ćete imati bolju koncentraciju.

18. Trčite na mjestu

Ako ste u skučenom prostoru i nemate volje za istezanja, meditaciju ili neku drugu aktivnost, frustraciju izbacite trčanjem na mjestu.

19. Prošećite

Brza šetnja po katu zgrade ili, još bolje, vani svakako će pomoći da svladate navrle osjećaje i brzo se umirite.

20. Sjetite se dobrog vica

Da, sigurno ima neki vic koji vam je smiješan makar ste ga čuli puno puta. Malo smijeha u stresnoj situaciji dobro će doći.