KOGA OKRIVITI

Šokantno otkriće o velikom ženskom problemu

10.12.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Japanski i američki istraživači otkrili su nevjerojatan uzrok promjene raspoloženja žena u menopauzi. Sudeći prema njihovim rezultatima, krivci za to su roditelji

Naime izgleda da se naslijeđeni geni oba roditelja 'tuku'. Zanimljivo je da očevi geni koje je žena naslijedila uzrokuju raniji ulazak u menopauzu, a majčini geni pokušavaju sabotirati taj proces.

Čini se da žene ipak imaju koga za optužiti zbog svojih problema u menopauzi, svoje roditelje. Znanstvenici tvrde da su hormonalne promjene posljedica 'genetske borbe' između DNA koji je žena naslijedila od majke i DNA koji je naslijedila od oca. Laički rečeno, jedni geni žele i dalje imati djecu, a drugi ih žele zaustaviti, prenosi DailyMail.


Rezultat toga su navale vrućina, promjene raspoloženja, noćna znojenja i drugi neugodni simptomi menopauze.

Timovi sa Sveučilišta Royal Holloway u Londonu, Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj i Sveučilišta Sokendai u Hajami u Japanu otkrili su da su naučili mnogo toga o genima.

Znanstvenici su došli do pomalo šokantnog zaključka da do menopauze dolazi kako bi se onemogućilo ženi to da ima još djece da bi mogla pomoći potomcima u skrbi o njihovoj djeci.

Sukob gena pokazuje zašto žena ulazi u menopauzu, ali i otkriva zašto je to tako dugotrajno i turbulentno razdoblje.

'Očevi naslijeđeni geni guraju ženu u menopauzu, a majčini geni žele zaustaviti taj proces', rekao je doktor Francisco Ubeda.