ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Solariji su štetni i smrtonosni poput otrova

29.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Suprotno vjerovanju mnogih, sunčanje u solariju iznimno je nezdravo. Svi oni koji se koriste solarijem prije 30. godine života, povećavaju si rizik za oboljenje od raka kože, i to čak za 75 posto!

Svjetski stručnjaci upozoravaju da su solariji, baš kao i pretjerano sunčanje, vrlo opasni. Navode da je riječ o uzročnicima mnogih smrtonosnih bolesti, a usporedili su ih i s otrovima poput arsena.

Znanstvenici već godinama tvrde da su solariji štetni jednako kao i sunce, jer također imaju svojstvo ultraljubičastog zračenja. Napominju da su kancerogeni te da ih treba shvatiti ozbiljno.

Najnovija velika analiza koja je obuhvatila 20-ak istraživanja o raku kože, otkrila je da se rizik za oboljenje od raka kože povećava za 75 posto kod ljudi koji su se sunčali u solariju prije 30. godine.

Nova otkrića govore da je sunčanje u solariju loše baš kao i svi drugi izvori ultraljubičastog zračenja, jer uzrokuju zloćudna oboljenja kože, ali i mnoge druge bolesti.

'Ljude treba podsjetiti na rizike od sunčanja u solariju. Nadamo se da će i najnovija analiza djelovati na svijest društva te da će mladi izbjegavati odlazak u solarije kako bi dobili tamniji ten', izjavio je Vincent Cogliano, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su solariji opasni kao i cigarete te da se trebaju početi smatrati rizičnim sredstvima.