Zdravlje MENTALNE SPOSOBNOSTI

Prehlada u ranoj trudnoći smanjuje djetetov IQ

  • Autor: K. Z.
  • 27.7.2009 10:17:14
  • 27.7.2009 9:29:17

Izloženost majke prehladi tijekom prvih mjeseci trudnoće može imati veliki utjecaj na djetetovu inteligenciju, tvrde znanstvenici

Najnovije istraživanje pokazuje da prehlada majke u ranoj trudnoći može smanjiti IQ djeteta. 'U prvim mjesecima trudnoće prehlada utječe na kognitivne sposobnosti djeteta u odrasloj dobi. Bez sumnje, ovo će otkriće podići dosta prašine', navode znanstvenici.

Mentalne sposobnosti u odrasloj dobi povezane su s razvojem mozga tijekom trudnoće. Odavno je poznato da na razvoj djetetova mozga izuzetno loše utječe ako majka konzumira alkohol, cigarete ili drogu, ali sada je otkriveno da i prehlada ostavlja negativan trag.

'Koliko znamo, to je prvi put da je ustanovljena veza između izloženosti prehladi u prenatalnoj dobi i manje razine inteligencije', tvrde norveški znanstvenici.

Ipak, napominju da to nije pokazatelj izravne povezanosti prehlade i manjeg kvocijenta inteligencije. 'Bilo bi pogrešno tvrditi da će, primjerice, svinjska gripa rezultirati dugoročnim posljedicama na mentalne sposobnosti', zaključili su znanstvenici iz Osla.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više