Zdravlje SUNCE ŽARKO

Osnovna pravila za izlazak na sunce

  • Autor: D. J.
  • 25.7.2009 19:43:26
  • 25.7.2009 12:11:11

Ako ste se već odlučili izložiti suncu u želji za brončanom puti, barem nemojte dobiti rak kože

Jedno od najvažnijih pravila izlaganja suncu jest dovoljno dobra zaštita od UV zračenja. Osim trendovskih naočala, možda i neke brandirane kape ili šešira, nikako ne zaboravite i preparat za zaštitu kože koju ćete nesmiljeno izlagati suncu ne razmišljajući previše o posljedicama. Ako niste bili u prilici pitati svog liječnika koji je tip vaše kože, možda vam pomogne par sljedećih podataka.

Oni vrlo svijetle boje kože i crvene kose najčešće su tip jedan, oni svijetle kože i plave kose su tip dva, relativno svijetla koža i smeđa kose tip je tri, a oni tamne kože i crne kože tip četiri. Ako ne pripadate nijednom od četiriju tipova kože, najbolje je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom za vrlo osjetljivu kožu. I mazanje kremom za sunčanje također ima neka svoja pravila:

- mažite se zaštitnom kremom barem 15 minuta prije izlaganja suncu, a ne nakon što ste već neko vrijeme proveli na suncu
- ne štedite u nanošenju zaštitne kreme
- posebnu pažnju posvetite najizloženijim dijelovima tijela kao što su nos, uši, tjeme (kod onih s manje kose), stopala, stražnja strana nogu
- zaštitnu kremu nanosite obavezno više puta dnevno
- zaštitni faktor s vremenom gubi svoju djelotvornost pa obavezno obratite pažnju na rok upotrebe
- UV zračenje najintenzivnije je između 10 i 16 sati pa pokušajte, bez obzira na zaštitni faktor kreme za sunčanje, koliko god je moguće izbjegavati sunce u tom razdoblju.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više