ČEST PROBLEM

Izbjegnite neugodne invazivne pretrage zbog probavnih tegoba

12.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Određivanjem razine kalprotektina (upalnog biljega u crijevima) kao indikatora vrste upale postoji mogućnost izbjegavanja bolnih i neugodnih pretraga koje su česte kada se pati od probavnih tegoba

Probavne tegobe čest su neželjen suputnik u životima mnogih, a neugode poput opstipacije, proljeva, nadutosti, plinova ili grčeva nakon jela pogađaju velik broj ljudi. O njima se često šuti iz osjećaja srama, ali i zbog straha od odlaska kod doktora te pregleda.

Često se uzroci lakših probavnih smetnji mogu odrediti, a time i eliminirati praćenjem stila života - obraćanjem pozornosti na primjerice osjetljivost na pojedine namirnice, prebrzu konzumaciju hrane, jedenje prevelikih količina hrane, konzumaciju napitaka koji sadrže kofein ili alkohol, razinu stresa, pušenje….

No ponekad nespecifične ili blago izražene tegobe mogu biti posljedica početka ozbiljnije bolesti. Doktorica Hana Breyer Priselac iz Poliklinike Breyer osobama s funkcionalnim probavnim smetnjama savjetuje određivanje razine kalprotektina u stolici – pokazatelja upalnog biljega u crijevima. Tom inventivnom dijagnostičkom metodom mogu se riješiti mnoge nedoumice i dobiti dobra smjernica za daljnje korake.

Analizom malog uzorka stolice određuje se razina proteina (kalprotektina) koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica u crijevima i time se omogućuje razlikovanje funkcionalnih crijevnih smetnji, poput iritabilnog kolona, od organskih/upalnih bolesti crijeva kao što su Chronova bolest, kolitis, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti.

Stoga je upravo ova jednostavna i bezbolna pretraga izuzetno bitna za pacijente s probavnim tegobama funkcionalnog tipa. Brzo (isti dan) i pouzdano dobivaju se prvi odgovori te se mogu izbjeći invazivne i neugodne pretrage poput kolonoskopije i endoskopije.

Ako je analiza fekalnog kaloprotektina pozitivna (povećana vrijednost), veća je vjerojatnost da pacijent boluje od upalne bolesti crijeva te se upućuje na daljnje pretrage, dok kod pacijenata s negativnim rezultatom pretrage postoji mogućnost 'poštede' od daljnjih neugodnih pretraga.

Bez obzira spadate li u grupu onih koji imaju probavne smetnje ili ne, preporučuje se prestanak pušenja, prestanak konzumacije alkohola i napitaka koji sadrže kofein, konzumacija manjih i češćih obroka, izbjegavanje obroka najmanje tri sata prije spavanja, izbjegavanje tjelovježbe neposredno nakon obroka te naravno, svima neuhvatljivo, izbjegavanje stresa.

Više informacija o određivanju upalnog biljega u crijevima možete dobiti ovdje