PRIRODNA LJEKOVITOST

Koji čaj odabrati za glavobolju, a koji za nemiran trbuh?

25.11.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipuću vodu

Koju vrstu čaja odabrati? Mi vam donosimo nekoliko preporuka, a vi odaberite onaj koji najbolje odgovara vašem trenutačnom stanju.

Menta (metvica)
Osim što ima ugodan miris i okus, čaj od mente ima brojna ljekovita svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Zeleni čaj
Zeleni čaj potječe iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i brojnih drugih kroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno djeluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svijetu koji može spriječiti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Aloe vera
Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lijek, a smatrana je i eliksirom dugovječnosti. Indijanci su pak njome liječili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna ljekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i protuupalno djelovanje.

Kopriva
Čaj od koprive od davnina se koristi u liječenju upala mokraćnih putova i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalija koji je prirodni diuretik, ali i željezo koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i potiče obnovu stanica, a preporučuje se kao lijek za problematičnu kožu.

Kamilica
Čaj od kamilice na našim se prostorima najčešće upotrebljava kao lijek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava, poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.