Zdravlje STRUČNJACI POTVRDILI

Krivci za dječju astmu su roditeljski stres i zagađenje

  • Autor: G. R.
  • 21.7.2009 12:11:14
  • 21.7.2009 11:17:32

Uz zagađen zrak, roditelji pod stresom glavni su uzročnici epidemije dječje astme, zaključili su znanstvenici

Istraživanje provedeno nad djecom u dobi od pet do devet godina pokazalo je da roditeljski stres u kombinaciji s izlaganjem zagađenom zraku i duhanskom dimu još u maternici igra ključnu ulogu u povećanju rizika od obolijevanja od astme u djetinjstvu. Astma je najčešća kronična dječja bolest u razvijenim zemljama.

Prema mišljenju stručnjaka, stres je zapravo društveno zagađenje koje kad se 'udiše' može utjecati na ljudski imunitet. Vjeruje se da rizik obolijevanja od astme i alergije kontrolira složena kombinacija genetskih faktora, kao i onih iz okoliša. Istraživanje je obavljeno u južnoj Kaliforniji na uzorku od 2.497 djece koja nisu prethodno pokazivala znakove obolijevanja od astme, a stručnjaci su ih pratili u razdoblju od tri godine.

U tom je razdoblju mjeren stres njihovih roditelja i sakupljeni su podaci o izloženosti zagađenju iz prometa, ali i duhanskom dimu u vrijeme kad su još bili u maternici.

Pokazalo se da stres roditelja ili siromaštvo sami po sebi nisu igrali nikakvu ulogu u razvoju astme, ali u kombinaciji sa zagađenim okolišem, rizik od obolijevanja značajno se povećao. 'Djeca čiji su roditelji svoj način života doživljavali kao nepredvidljiv, nekontroliran ili stresan u kombinaciji s prometnim zagađenjem ili pušenjem u trudnoći imala su povećani rizik od pojave astme', zaključio je voditelj istraživanja dr. Rob McConnell.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više