TEŠKO RAZDOBLJE

Još nas i ovo čeka u menopauzi

17.10.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale da sve više zaboravljaju, a to je potvrđeno i na međunarodnoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu na kojoj su predočeni brojni dokazi za to da im koncentracija, pamćenje i sposobnost za obavljanje poslova padaju za čak 40 posto u tom periodu

Čak 40 posto žena može patiti od takvih posljedica zbog kojih teže obavljaju svoj posao ili dnevne rutinske zadatke, piše Daily Mail.


Znanstvenici tvrde da i mlađe žene mogu osjetiti promjene u koncentraciji i pamćenju u menstrualnom ciklusu. Studije su pokazale da žene postižu bolje rezultate na pojedinim testovima kada im je razina hormona estrogena najviša, a to je neposredno prije ovulacije.

Profesorica Marta Hickey sa Sveučilišta u Melbourneu kaže da postoje uvjerljivi dokazi da menopauza utječe na žensku memoriju, pažnju i sposobnost učenja te da postoji niz mogućih uzroka među kojima su pad razine hormona estrogena te nedostatak sna.

'Jasno je da su gubitak pamćenja i koncentracije neugodni za mnoge žene te da to može utjecati na njihovu produktivnost', dodala je. 'Pritužbe na pad kognitivnih sposobnosti uobičajene su u menopauzi.'

Profesorica Hickey kaže da pad razine estrogena koji se javlja tijekom menopauze može utjecati na ključne dijelove mozga odgovorne za pamćenje i koncentraciju. Na to utječe i nedostatak sna, što je rezultat čestih buđenja zbog navala vrućine.

Prosječna dob u kojoj žene prolaze kroz menopauzu su 52 godine, iako neke žene kroz to iskustvo prolaze u 30-im i 40-im godinama. Tada tijelo prestaje proizvoditi estrogen, što uzrokuje promjene raspoloženja, navale vrućine i noćno znojenje.