POKAZALA STUDIJA

Dvostruka mastektomija ne povećava šanse za život

Bionic
Reading

Žene koje su se podvrgnule dvostrukoj mastektomiji zbog straha da bi mogle razviti karcinom možda nisu poboljšale svoje šanse za preživljavanje, pokazala je najnovija studija Sveučilišta u Minnesoti

Štoviše, čini se da je čak četiri od pet preventivnih mastektomija napravljeno nepotrebno, što je zanimljiv podatak u svjetlu statistike koja govori da se u posljednjih deset godina broj dvostrukih mastektomija udvostručio. Studija koju prenosi Slobodna Dalmacija je, naime, pokazala da je očekivano trajanje preživljavanja žena koje su se podvrgnule tom zahvatu bilo za šest mjeseci dulje neovisno o drugim rizičnim faktorima kao što je dob pacijentice i stadij karcinoma.

Početkom ove godine slavna glumica Angelina Jolie podvrgnula se dvostrukoj mastektomiji nakon što joj je rečeno da ima 87 postotnu šansu da će razviti karcinom dojke budući da ima pozitivne testove na mutirani gen BRCA 1, ali i obiteljsko naslijeđe. Naime, Angelinina majka, baka po majčinoj liniji i tetka umrle su od karcinoma dojke odnosno jajnika u svojim kasnim 40-im i 50-im godinama.

No žene poput holivudske zvijezde koje se podvrgavaju preventivnoj mastektomiji zbog straha od karcinoma, a ne zbog realnih indikacija možda ipak neće povećati svoje šanse za preživljavanje, pokazalo je istraživanje, budući da dvostruka mastektomija smanjuje rizik za razvoj karcinoma na drugoj dojci za manje od pet posto. Za čak četiri od pet preventivnih mastektomija nisu postojali opravdani razlozi. Najnovija studija čiji su rezultati objavljeni na kliničkom kongresu (Clinical Congress of the American College of Surgeons) analizirala je način na koji su žene donosile odluku. Pokazalo se da se većina žena s otkrivenim karcinomom dojke u ranoj fazi u jednoj dojci odlučivala za puno agresivniji zahvat uklanjajući obje dojke.

Ta vijest došla je samo tjedan dana nakon što je eminentni britanski kirurg prof. Kefah Mokbel s London Breast Institutea upozorio da su dvostruke mastektomije besmislene kod žena koje nisu u istoj kategoriji kao Jolie. Učestalost dvostrukih mastektomija više se nego udvostručila u posljednjih deset godina kod žena s ranim stadijem karcinoma u jednoj dojci, iako se čini da taj zahvat neće značajno povećati preživljavanje. Naime, znanstvenici tvrde da je rizik razvoja karcinoma u drugoj dojci vrlo nizak. U visokom su riziku žene koje imaju pozitivno obiteljsko naslijeđe (rak dojke ili jajnika kod najbližih srodnika) i one koje su pozitivne na mutaciju gena BRCA1 i BRCA2.