STANJE MUŠKOSTI

Postoji li zaista muška menopauza?

Bionic
Reading

Svaki treći muškarac stariji od 60 godina pati od 'sindroma nedostatka testosterona' – andropauze, muške menopauze ili muškog klimakterija, tvrdi farmaceutska industrija. Ako se ništa ne poduzme, upozoravaju, prijeti vam višak težine, anemija, valunzi, osteoporoza, smanjenje seksualne želje i loše raspoloženje

Sve to možete ukloniti oštrom fizičkom aktivnošću ili korištenjem testosteronskog gela. Kvaka je, naravno, u gelu. Nalazimo li se pred epidemijom muške menopauze ili je to primjer više kako farmaceutske kompanije napuhuju stvari radi stvaranja novog tržišta po onoj 'pilula za svaku bolest, bolest za svaku pilulu'?

Jeste li skloni promjenama raspoloženja? Gubite li mišićnu masu, jeste li umorni, gubite li kosu i želju za seksom? Debljate li se i nedostaje li vam koncentracije? Ako je tako, ako ste uhvatili godina i još ste muško, riječ je o andropauzi ili muškom klimakteriju.

Kako ga eliminirati? Zaplovite li malo internetom, naići ćete na brojne reklame i ponude sredstava za podizanje testosterona, malih, 'prirodnih' pilulica sa 'znanstveno provjerenim sastojcima' i uz svjedočenje ozarenih muškaraca koji vas vlastitim primjerom uvjeravaju da ćete biti poput mladog pastuha iz prvih dana mladosti, bez trbušnog sala i s atletskim spobnostima u krevetu. Znate onu: 'Pilula za svaku bolest, bolest za svaku pilulu.'

Pilula za svaku bolest

Magazin Der Spiegel piše kako u nekim njemačkim gradovima liječnici u zadnje vrijeme vabe starije muškarce pod bijele šatore, razapete po pješačkim zonama, da ih informiraju o stanju njihove muškosti. Oni hrabriji koji uđu, saznat će više o dramatičnim znanstvenim spoznajama: svaki treći muškarac stariji od 60 godina pati od 'sindroma nedostatka testosterona' ili muške menopauze! Ako se na vrijeme ništa ne poduzme, upozoravaju, prijeti im višak težine, anemija, valunzi, osteoporoza, smanjenje seksualne želje i loše raspoloženje. Baš kao u žena. Stariji od 40 godina mogu besplatno testirati razinu testosterona u krvi i dobiti savjet kako ga povisiti, te kvalitetnije živjeti u srednjim i starijim godinama: ili oštrom fizičkom aktivnošću ili korištenjem nadomjesne terapije testosteronskim gelom.

Kvaka je, naravno, u gelu, pa farmaceutske tvrtke s razlogom šire mit o muškom klimakteriju. Akciju u Njemačkoj provodi 'Društvo za zaštitu zdravlja muškarca', a osnovala ga je Jenapharm, vodeća farmaceutska firma u proizvodnji testosteronskog gela. Riječ je o jednoj od pet kompanija koje se bave proizvodnjom muških seksualnih hormona koji se trljaju u kožu, a posao ne može ići bolje, piše Der Spiegel. Analiza podataka AOK-a, vodećeg njemačkog zdravstvenog osiguravatelja, pokazuje da se broj recepata za testosteronski gel trostruko povećao od 2003. do 2011., a godišnje se dnevno troši 14.235.000 doza tog farmaceutskog proizvoda. Budući da mjesečna opskrba potrošača stoji 60 eura, riječ je o zaradi koja se mjeri desecima milijuna.

Napuhuju li bolest radi stvaranja novog tržišta?

'Ravnodušnost, valunzi, nema više seksualnog nagona?' pitaju na internetskoj stranici Jenapharme testosteron.de, te pozivaju: 'Podvrgnite se 'testo testu' online.' I ako na 18 pitanja o simptomima odgovorite samo s 'možda', odmah vas šalju liječniku.

Potrošnja raste i u drugim zemljama, poput Švicarske i SAD-a, pa analiza 10 milijuna korisnika usluga jedne američke kuće za zdravstveno osiguranje pokazuje da liječnici za tri posto svih muških osiguranika starijih od 40 godina prepisuju testosteron, iako je dokazano da je, s medicinskog stanovišta, najveći dio toga nepotreban. U Kanadi je 2008. izdano 2,6 milijuna recepata za testosteronsku terapiju, što je povećanje od 384 posto u odnosu na 2002.

Muška menopauza

Simptomi poput depresije, gojaznosti, smanjenja seksualne želje i koncentracije ili umora mogu biti povezani i s psihološkim problemima zbog stresnog posla ili s prekomjernim uživanjem alkohola. Osim toga, svaki četvrti stariji muškarac ima višu razinu testosterona od prosječnog mladića, a i smanjena razina testosterona nije uvijek popraćena simptomima

Nalazimo li se pred epidemijom muške menopauze ili je to primjer više kako farmaceutske kompanije napuhuju bolest radi stvaranja novog tržišta? pita Joerg Blech u Der Spiegelu, dodajući kako bi testosteronski gel mogao učiniti više štete nego koristi, jer se njime povećava opasnost od karcinoma prostate i srčanih oboljenja. Liječnici kažu da hormonalna terapija doista pomaže u ozbiljnim slučajevima hipogonadizma (smanjene funkcije testisa), ali ozbiljni slučajevi su rijetki, od čega nema puno zarade, pa su farmaceuti tražili širu primjenu i našli je u muškom vekslu.

Dvojben koncept andropauze

'Korištenje gela je masovni, nekontrolirani eksperiment koji poziva da se izlažete opasnostima, pri čemu vjerojatno nećete riješiti problem, budući da on uopće ne mora biti povezan s razinom testosterona' - upozoravaju dvojica američkih liječnika u znanstvenom magazinu JAMA Internal Medicine. Naime, simptomi poput depresije, gojaznosti, smanjenja seksualne želje i koncentracije ili umora mogu biti povezani i s psihološkim problemima zbog stresnog posla ili prekomjernog uživanja alkohola. Osim toga, svaki četvrti stariji muškarac ima višu razinu testosterona od prosječnog mladića, a i smanjena razina testosterona nije uvijek popraćena simptomima.

Dok je u žena lako odrediti početak menopauze, a hormonalne promjene se događaju brzo, u muškaraca se poslije četrdesete razina testosterona smanjuje postupno, jedan posto godišnje, da bi se u sedamdesetoj spustila na razinu od 50 posto, zbog čega neki liječnici cijeli koncept andropauze drže dvojbenim. On se počeo spominjati tek prije stotinu godina, a medicina ga prepoznaje tek od šezdesetih. Stari Rimljani utvrdili su granicu u 63. godini, farmaceutske firme tvrde da počinje poslije četrdesete. Negdje ćete naći podatak da andropauzu iskusi 30 do 40 posto muškaraca između 45 i 55 godina života, dok istraživači s londonskog Sveučilišta Manchester i Imperial nisu uzeli u obzir samo razinu testosterona, nego i druge faktore, te u magazinu 'New England Journal of Medicine' zaključili da je riječ samo o 2,1 posto muškaraca između 40 i 70 godina.

I dok sve više muškaraca odlazi liječniku po recept za testosteron, njemački urolog Stephan Waechter upozorava: 'Današnji bum u korištenju testosterona mogao bi nakon nekoliko godina vrlo lako dovesti do epidemije karcinoma prostate.'