STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pretili u većoj opasnosti od svinjske gripe

11.07.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Pretile osobe mogle bi biti izložene većoj opasnosti od ozbiljnijih komplikacija, pa čak i smrti, kad je riječ o novoj gripi koju uzrokuje virus A-H1N1, poznatiji kao virus svinjske gripe, izvijestili su američki znanstvenici

Opisali su slučajeve 10 pacijenata liječenih od spomenutog virusa u bolnici u Michiganu, od kojih su tri pacijenta umrla. Devet od njih deset imalo je višak kilograma, sedam ih je bilo pretilo. Dvoje od troje pacijenata koji su se razboljeli spadalo je u zadnju kategoriju.

'Možemo zaključiti da kod novoga virusa postoji mogućnost ozbiljnijih komplikacija, posebice kad je riječ o iznimno pretilim pacijentima', rekao je dr. Tim Uyeki. Rezultati istraživanja objavljeni su u biltenu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Svrha istraživanja nije bila utvrditi povezanost između tjelesne težine i novoga virusa, no nakon što su znanstvenici ustanovili da čak sedam od deset oboljelih ima indeks tjelesne mase veći od 30, a to znači da su vrlo pretili, posvetili su ovom otkriću više pozornosti.

'Pretilost se u ranijim slučajevima nije prepoznavala kao rizični faktor u ozbiljnijim slučajevima bilo koje vrste sezonske gripe', stoji u priopćenju CDC-a.