tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+15
Pula
+14
Rijeka
+18
Zadar
+12
Split
+19
Dubrovnik
+19

SUPER NAMIRNICE

Što jesti kako biste imali bijele i zdrave zube?

Evo koje namirnice trebate jesti ako svoje zube želite održati zdravima i bijelima

Datum objave:
2.9.2013 7:25

Zadnja izmjena:
2.9.2013 7:25

Svima nam je rečeno da izbjegavamo crno vino, tamne bobice i kavu ako želimo zadržati lijepe, bijele i zdrave zube. No baš kao što postoje namirnice koje narušavaju bjelinu i zdravlje naših zubi, postoje i namirnice koje poboljšavaju zdravlje i ljepotu zubi. Evo koje su to namirnice dobre za zube.

Jagode
Iako su crvene, ipak izbjeljuju zube i to uz pomoć supstance, točnije kiseline koja skida nečistoće s površine zubi.

Sjemenke i orašasti plodovi

Kada žvačete ovu abrazivnu hranu, zapravo pomažete skidanju plaka s površine zubi. Naravno, ovakvi se plodovi zavlače među zube koje je kasnije potrebno dobro oprati.

Luk
Možda nije najmirisniji plod na svijetu, ali je dobar za zube. Nema izraženu boju i neće ostavit mrlje na zubima. Osim toga, nakon luka svi rado peru zube jer ne žele taj miris u ustima.

Jabuke
Jabuke su tvrde i čvrste i zahtijevaju snagu kad ih se grize i jede, a upravo je u tome njihova snaga – osnažuju naše zube i desni. Usto, neki sastojci jabuke blagotvorno djeluju na našu slinu i zube.

282898 ,281744 ,275849,274944

Celer i mrkva
Ovo korijenasto povrće stimulira proizvodnju sline koja pomaže u uklanjaju ostataka hrane, a usto i jača naše desni.

Brokula

Za razliku od nekog drugog povrća, brokula ne zapinje za zube što je, naravno, jako dobro jer neće utjecati na zdravlje površine zubi.

Sir
Ova ukusna namirnica sadržava kalcij za koji je poznao da jača zube i desni. Usto, sirevi uglavnom nemaju boju pa neće ostaviti obojane tragove na zubima.

Naranče
Zbog kiseline koju sadržavaju, namirnice mogu pridonijeti bjelini zubiju, ali ne pretjerujte jer ista ta kiselina može oštetiti zube.

Voda
Voda hidratizira usta i čuva ljepotu i zdravlje zubi. Voda je najzdravija namirnica i zato je valja uzeti u obzir i kada je zdravlje zubi u pitanju.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr