JAČE SU OD MUŠKARACA

Zabluda je da su žene nježniji spol

27.08.2013 u 09:46

Bionic
Reading

Čini se da žene ipak nisu slabiji spol, a to određuje njihov imunitet koji je jači i prilagodljiviji od muškoga

Stoljećima se govori o ženama kao o slabijem i nježnijem spolu, no najnovija istraživanja potvrđuju ono što mnoge žene već iskustveno znaju – žene su zapravo puno jači spol! Sjećate li se kako se vaši očevi, braća, dečki ili supruzi nose s, primjerice, najobičnijom gripom? Da, puno teže nego vi, a istraživanja pokazuju da je situacija takva i kada je riječ o drugim bolestima.

Primjerice, kada je riječ o vrlo ozbiljnom i zastrašujućem karcinomu kože, žene će rjeđe umrijeti od muškaraca, otkriva najnovije istraživanje. Dobar dio razloga zašto je to tako krije se u njihovu 'agresivnom' imunitetu. Drugim riječima, njihov imunitet bolje odgovara na propisanu terapiju.

S druge pak strane, muški je imunitet nešto slabiji, odnosno sporije i loše reagira na terapiju, a to posljedično ima za rezultat lošije nošenje tijela s kancerogenim stanicama. Usto, muškarci češće psihički padnu, a poznato je da je pozitivan stav iznimno važan za liječenje teških bolesti. Upravo takva razlika između imuniteta, kažu stručnjaci, može se jako dobro vidjeti na primjeru melanoma.

Još uvijek se ne zna točno zašto muški imunitet reagira lošije od ženskog, ali smatra se da to ima veze s testosteronom. Naime, taj hormon na neki način usporava imunitet, a do tog su zaključka došli stručnjaci iz klinike Mayo koji su proveli jedno istraživanje prije nekoliko godina.

Stručnjaci smatraju da hormoni i inače igraju veliku ulogu u zaštiti (ili pak poticanju) određenih bolesti. Naime, smatra se da muškarci lakše dobivaju karcinom želuca ili crijeva jer ženski hormoni štite ženu od tih vrsta bolesti. No zato ženski hormoni mogu utjecati na veće šanse za dobivanje karcinoma dojke.