Zdravlje SPAS ZA SIROMAŠNE ZEMLJE

WHO odobrio cjepivo protiv raka grlića maternice Cervarix

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je cjepivo protiv raka grlića maternice Cervarix, što će omogućiti agencijama UN-a i njihovim partnerima kupnju milijuna doza lijeka za siromašne zemlje diljem svijeta, objavio je u priopćenju farmaceutski konglomerat GlaxoSmithKline (GSK), proizvođač lijeka

Više od 80 posto svih smrti uzrokovanih rakom grlića maternice u svijetu, procijenjenih na 280 tisuća na godinu, događa se u zemljama u razvoju. Rano dijagnosticiranje i liječenje znatno je smanjilo broj smrti od te bolesti na Zapadu.

Prošle je godine svjetsko zdravstveno udruženje GAVI, nekad poznato kao Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju, na čelo popisa prioriteta uvrstio nabavu cjepiva protiv raka grlića maternice za 73 najsiromašnije zemlje svijeta. GAVI, u sastavu kojeg su, među ostalim, agencije UN-a, Svjetska banka i Fondacija Billa i Melinde Gates, jedan je od najvećih kupaca cjepiva za zemlje u razvoju.

'Cervarix može spasiti milijune života žena diljem svijeta, ali samo ako postane dostupan onima kojima je najpotrebniji', rekao je predsjednik biološkog odjela GSK-a Jean Stephenne.

Nije jasno, napominje AP, hoće li GSK Cervarix davati po nižoj cijeni agencijama UN-a koje će ga nabavljati za siromašne zemlje.

Uporaba Cervarixa nije odobrena u SAD-u i Japanu, ali jest u 97 drugih zemalja. Američkim tržištem od 2006, kad je bio odobren, vlada lijek Gardasil, konkurentske tvrtke Merck. Njegova je cijena u prosjeku oko 360 dolara (oko 1.900 kuna) po dozi, koja se daje u trima cijepljenjima.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) trebala bi u idućih nekoliko mjeseci odlučiti o tome hoće li odobriti Cervarix.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više