CELEBRITY DIJETA

Sve tajne uspješnog mršavljenja

10.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Kako skinuti višak kilograma, očistiti tijelo od toksina i prštati od energije? Da, zvuči kao nemoguća misija, ali u austrijskoj klinici Viva Mayr to s velikim uspjehom rade svakodnevno. Ne čudi stoga što se na njihovoj listi čekanja nalaze brojne poznate i bogate osobe iz cijeloga svijeta

Klinika Viva Mayr poznata je po svojim tretmanima koji čiste tijelo od toksina, jačaju mišiće te osvježavaju kožu, i to sve za samo 14 dana. Riječ je o programu koji poboljšava probavni proces, vraća energiju i čisti kožu. Jednostavno ga je provoditi i ne zahtijeva mahnito brojanje kalorija. Dijeta Viva Mayr mijenja prehrambene navike, kao i oblik tijela. Što ustvari tamo rade?

Prvi koraci

Dijeta koju provode u klinici Viva Mayr usredotočena je zapravo na probavni proces kako bi se što lakše preradila hrana i eliminirali sastojci poput kofeina i šećera koji negativno utječu na metabolizam. Na početku pacijenti osjećaju slabost i vrtoglavicu,  što su zapravo rezultati čišćenja. Treba izdržati prva tri dana jer nakon toga vremena osoba se počinje osjećati odlično. Naravno, i u ovoj dijeti je važno što jedete, ali je puno važnije kako jedete.

Što jesti i kada jesti?
Kako biste počeli skidati kilograme, morate biti svjesni ritma svoga metabolizma. 'Baš kao što se naše tijelo i um do večeri umore, jednaka je situacija i s našim metabolizmom. U prvoj polovini dana možemo probaviti gotovo sve. To je stoga najbolje vrijeme za glavne obroke, ali i voće i povrće, koje je ponekad teško probaviti. Večera treba biti u znaku lagane hrane poput juhe, povrća kuhanoga na pari i ribe, jer je to lakše probaviti. Najbolje bi bilo večerati oko 18 sati jer dajete organizmu vrijeme za probavu do spavanja', pojasnio je dr. Harald Stossier koji je popularni program i osmislio.

Voće i povrće čine osnovu svake dijete
Umijeće žvakanja
Vjerovali ili ne, žvakanje u gubitku kilograma ima ključnu ulogu. Kada više i dulje žvačete, jedete manje. Naime, mozak tijekom toga procesa šalje trbuhu poruku da je dovoljno jeo i da je sit. Žvakanjem se otpuštaju i bolje apsorbiraju nutritivni sastojci iz hrane, što također pridonosi osjećaju sitosti. Preporuka je da se svaki zalogaj prožvače 30 do 40 puta. Na početku ćete možda morati brojati, ali to kasnije prijeđe u naviku. Vrlo brzo primijetit ćete da dugotrajnim žvakanjem unosite manju količinu hrane.

Što piti?

Kao i u svakoj dijeti, voda je nezaobilazan sastojak. Dr. Stossier preporučuje čašu tople vode na prazan želudac, dakle čim se probudite. Tijekom dana bilo bi dobro popiti dvije do tri litre filtrirane vode. Vrlo je važno da vodu pijete između obroka, i to barem 15 minuta prije obroka i sat vremena nakon obroka. Ako konzumiramo vodu tijekom obroka, razrjeđujemo slinu koja treba biti što jača kako bi se kvalitetnije razgradila hrana. Osim vode, preporučuje se i konzumiranje mlijeka, biljnih čajeva te prirodnih voćnih sokova. Obični čajevi i kava strogo su zabranjeni jer sadržavaju kofein. Ako baš morate piti tijekom obroka, onda uzmite biljni čaj, ali u malim količinama. Dopušteno je piti i vino u malim količinama jer pomaže razgradnji masti tijekom probavnoga procesa.

Što jesti?
Stvari su potpuno jasne: ako želite smršavjeti, smanjite unos ugljikohidrata i povećajte unos nezasićenih masti. Dr. Stossier ne voli dijetu svoditi na postotke, ali vjeruje da, ako povećamo unos voća, povrća i zdravih proteina, nećemo biti toliko gladni da se prejedamo ugljikohidratima. Osim toga, takav način prehrane je i znatno zdraviji. Preporučuju se obroci sačinjeni od manjih porcija, koje će organizam lakše probaviti.

Jedite više masnoća
Ne smijemo zaboraviti da su masti također važne u izgradnji zdravoga organizma. Međutim, nisu sve masti jednake. Treba izbjegavati nezdrave zasićene masti koje sadržavaju neki margarini. Izbjegavajte i masne komade mesa te suhomesnate proizvode poput kobasica. Masti koje trebate konzumirati su omega-3 masne kiseline, koje se mogu pronaći u plavoj ribi, sjemenkama te maslinovom i suncokretovom ulju. Osim što su zdrave, takve masti pomažu i pri gubljenju kilograma.

Kontrolirajte unos proteina

Proteini su važan dio svake zdrave dijete, ali s njima ne treba pretjerivati. Dijeta koja sadržava previše proteina može snažno opteretiti jetru i bubrege, što dovodi do stvaranja veće količine toksina u organizmu. Dr. Stossier preporučuje da se proteinske namirnice poput mesa i ribe ne jedu svaki dan. Za organizam su bolji biljni proteini koji se nalaze u sjemenkama i orašastim plodovima. Ako se već ne možete odreći mesa, onda radije jedite puretinu i piletinu, koje neće prouzročiti toliko velike probavne probleme kao što će, primjerice, učiniti janjetina. Od mliječnih proizvoda birajte radije ovčje i kozje sireve jer ih je lakše probaviti od kravljih sireva. Preporučuje se konzumacija svih vrsta riba jer sadržavaju zdrave proteine.