Zdravlje NEJASNO RAZMIŠLJANJE

Ljutnja pojačava krvni pritisak u glavi

  • Autor: K. Z.
  • 3.7.2009 10:44:00
  • 3.7.2009 10:00:00

Već godinama liječnici upozoravaju da bi se trebalo naučiti nositi s ljutnjom koja može narušiti zdravlje. To je sada i službeno potvrđeno

Znanstvenici su ustvrdili da ljutnja uistinu pojačava krvni pritisak u glavi. Kod ljudi koje pogodi mentalni stres kao što je ljutnja krv jurne u mozak. Tijekom istraživanja, 58 dobrovoljaca provedemo je kroz stresne zadatke kako bi osjetili ljutnju nakon koje su se mjerile tjelesne reakcije.

Ultrazvučnim tehnikama uočeno je da su se arterije oko mozga dobrovoljaca proširile kada su bili izloženi stresu. Ipak, znanstvenici navode da tijekom istraživanja u kojemu su obuhvaćeni i zdravi ispitanici, ali i oni koji imaju problema s krvnim tlakom, nije primijećeno da to u znatnoj mjeri utječe na organizam.

'Dakle, nema opasnosti da će vam ljutnja u tolikoj mjeri narušiti zdravlje, ali će vas dovesti u poziciju da ćete zbog prevelikog dotoka krvi u mozak slabije reagirati. Nećete moći jasno razmišljati', pojasnio je dr. Tasneem Naqvi koji je vodio istraživanje.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više