NOVA SUPERHRANA

Razvijen ljubičasti krumpir koji spriječava rak

02.07.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Ljubičasti krumpir sadrži vrijedan prirodni aditiv antocijanin koji zaustavlja razvoj kancerogenih stanica. Ima ga i u ostalom voću i povrću, ali ljubičasti krumpir njime najviše obiluje

Nova hrana koja će pridonijeti boljem ljudskom zdravlju je ljubičasti krumpir, koji je već dobio epitet superhrane. Znanstvenici kažu da bi upravo ljubičasti krumpir mogao spriječiti razvoj karcinoma.

Iako je ljubičasti krumpir razvijen zbog sprječavanja karcinoma, otkriveno je da ima i niz drugih koristi poput sprječavanja starenja te čišćenja tijela od toksina.

'Tajna se krije u ljubičastoj boji koja sadrži antocijanin, a koji spriječava razvoj kancerogenih stanica', pojasnila je Soyoung Lim, znanstvenica sa sveučilišta u Kansasu.

Antocijanin je sastojak brojnog voća i povrća, poput borovnica i grejpa, ali posebno uzgojeni ljubičasti krumpir sadrži ga u najvećim količinama. Kada će se ljubičasti krumpir moći pronaći u prodavaonicama još nije poznato, ali zna se da će već od iduće godine biti u kliničkoj upotrebi.