PRIRODNA LJEPOTA

Ako želite zdravu i blistavu kožu, jedite ovo

22.07.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Svatko želi čistu, zdravu i blistavu kožu. Iako je osnovna njega, čišćenje i hidratizacija kože obavezna, a sitne nepravilnosti uvijek se mogu pokriti šminkom, za prirodno blistav i zdrav izgled kože, potrebno je pripaziti što jedete. Naime, određene namirnice koži vraćaju sjaj, smanjuju prištiće te uklanjaju znakove starenja kože

Avokado
Avokado se koristi u brojnim proizvodima za uljepšavanje, a njegova kora, kao i sam plod su izuzetno bogati vitaminom B. Niancin (b-3) vrlo je važan za glatku i zdravu kožu, a od velike je pomoći kod iziritirane, crvene i napuhnute kože. Ako odaberete ovo voće, možete ga jesti u salati, gustom povrtnom soku (smoothieju) ili pak bez ičega ili pak od njega možete napraviti masku za lice u koju ćete dodati i druge prirodne sastojke kako bi poboljšali sveukupni izgled kože, piše epyk.com.

Bobičasto voće
Vitamin C još je jedan nužan sastojak za zdravu kožu, a bobičasto voće prepuno ga je. Od jagoda pa sve do kupina, vitamin C će pomoći u izgradnji kolagenskih vlakana i koži dati mlađi izgled. U bobicama se također nalazi visoka razina antioksidansa, a oni su ključni prilikom raznih upala. Bez obzira jedete li ih svježe ili u obliku smoothieja, bobičasto voće pravo je sredstvo za svježiji i mladenački izgled kože.

Svježi sir
Svježi sir sadrži selen i vitamin E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, no u organizam unosi i visoku razinu antioksidansa koji osiguravaju zdraviji izgled kože. Neka istraživanja pokazuju kako svježi sir može spriječiti određene vrste karcinoma, ako se jede kao dio zdrave i uravnotežene prehrane.

Bademi
Masne kiseline koje se nalaze u bademima pomažu u održavanju staničnih membrana te pomažu u otklanjanju štetnih toksina iz tijela. Također pomažu zadržati vodu koja koži lica i tijela daje zdraviji izgled. Osim toga, zdrava ulja i masnoće u bademima, ali i u drugim orašastim plodovima potpomaže cjelokupno zdravlje srca i održavanje zdrave tjelesne težine.

Krumpir
Pečeni krumpir organizmu može pružiti visoku i potrebnu količinu bakra, što koži daje zdrav sjaj. Visoka razina cinka i vitamina C stvaraju elastin u koži koja će u svako doba dana izgledati mlado, sjajno i blistavo.


Zdrave cjelovite žitarice
Iako žitarice koje imaju nizak glikemijski indeks uzrokuju rast šećera u krvi, cjelovite žitarice nalaze se na dnu tog popisa, a to znači da će u velikoj mjeri pomoći u održavanju mladolika i zdrava izgleda. Svakako provjerite jesu li žitarice bogate vlaknima jer će upravo te dati najbolje rezultate na izgled kože.

Sjemenke lana
Ako ne volite ribu, ili druge namirnice koje su bogate masnim kiselinama omega-3, laneno ulje je savršen izbor za vas. Visoka razina omega-3 pomaže u hidratizaciji kože, razrjeđuje razine sebuma, otvara pore i sprečava pojavu akni. Zdrava ulja koja se nalaze u sjemenkama lana koži će vratiti prirodan sjaj i pružiti zdravstvene prednosti za mladoliku i blistavu kožu.

Jogurt
Bogat proteinima, jogurt će pomoći u čvrstoći i elastičnosti kože. Grčki jogurt po pitanju kože čak je i korisniji jer sadrži više od dva puta veću količinu proteina te je bogat vlaknima. Osim što ima nisku razinu kalorija, jogurt ima još jednu dodatnu prednost – dolazi u više okusa, a u njega uvijek možete staviti bobičasto voće i med za više okusa.

Paprika
Zelena, žuta, narančasta i crvena pa paprike ne samo da izgledaju šareno i zabavno na tanjuru, one također mogu pomoći u otklanjaju tamnih kolutova oko očiju. Karotenoidi (antioksidansi u paprikama) odlična su prevencija protiv bora, a također mogu pomoći u smanjenju bora, a ako ih jedete redovito, koža će izgledati mlađe i zdravije.

Mango
Ne samo da je ukusno voće, mango može pomoći u cjelokupnom izgledu i zdravlju kože. Mango sadrži više od 80 posto dnevne potrebne količine vitamina A, a odlično će poslužiti za održavanje kože, posebice po pitanju izgleda i njege. Visoke razine antioksidansa također pomažu u borbi protiv slobodnih radikala te će se umanjiti šansa za prerano pojavljivanje znakova starenja kože, a osim toga, mango ima nisku razinu kalorija.