DIJABETIČARI, OPREZ!

Moguća povezanost između uzimanja lijeka Lantus i raka

28.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Četiri istraživanja pokazala su 'moguću povezanost' između uzimanja lijeka Lantusa, sličnog inzulinu, što ga proizvodi farmaceutska kuća Sanofi-Aventis i 'povećane opasnosti od razvoja karcinoma', izvijestila je u petak Europska udruga za dijabetes (EASD)

Nakon istraživanja provedenih u Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj EASD je hitno pozvao na 'dodatna istraživanja o mogućoj povezanosti između uzimanja bistre otopine inzulina glagrinea i povećane opasnosti od razvoja karcinoma'.

Iz Sanofi-Aventisa istaknuli su kako su 'rezultati analiza utemeljeni na podacima dobivenim nakon praćenja stanja određenog broja dijabetičara, a ne na temelju kliničkih istraživanja, što, kako smatraju, onemogućuje čvrst zaključak o bilo kakvoj povezanosti između uzimanja Lantusa i pojave kancerogenih tumora, kako tvrde autori istraživanja'.

'Provedena klinička istraživanja nisu pokazala povezanost između pojave inzulina glarginea i pojave kancerogenih tumora', stoji u priopćenju laboratorija Sanofi-Aventisa.

Rezultati četiriju studija, što su ih objavili znanstvenici EASD-a objavljeni su na internetskim stranicama diabetologia-journal.org. Istraživanje provedeno na oko 127.000 dijabetičara koji dobivaju inzulin i onih koji uzimaju Lantus pokazalo je da je, statistički gledano, kod druge skupine pacijenata zamijećen veći broj oboljelih od raka, stoji u priopćenju EASD-a.