Zdravlje UTJEHE NEMA U VODI

Polovica najproduktivnijih Rusa umire zbog alkohola

  • Autor: V. I.
  • 28.6.2009 13:15:52
  • 28.6.2009 8:00:00

Prekomjerna konzumacija jeftinog alkohola uzrok je više od polovice smrti ruskih muškaraca i žena u najproduktivnijim godinama i vlada mora hitno djelovati kako bi zaustavila taj trend, pokazuje studija koja će tijekom vikenda biti objavljena u časopisu Lancet

'Prekomjerna konzumacija alkohola u Rusiji posljednjih je godina prouzročila više od polovice smrtnih slučajeva kod ljudi u dobi između 15 i 54 godine', kaže članak u Lancetu.

Alkohol je odgovoran za tri četvrtine smrtnih slučajeva svih ruskih muškaraca u dobi od 15 do 54 godine te za oko polovicu smrtnih slučajeva kod ruskih žena iste dobi, pokazuju podaci.

Istraživanje provedeno u tri industrijska grada - Tomsk, Barnaul i Biysk - kaže da je velika smrtnost od raka jetre, raka grla, bolesti jetre i gušterače u velikoj mjeri ili u potpunosti posljedica alkohola.

Visoka smrtnost od tuberkuloze i upale pluća mogla bi biti djelomično rezultat povećane osjetljivosti na infekcije, slabog imuniteta ili smanjene sklonosti liječenju. Tome se mogu pridodati i slučajevi samoubojstava, ubojstva, utapljanja i smrti u požarima koje su također posljedica opijanja.

Stopa smrtnosti u Rusiji za osobe između 15 i 54 godine pet je puta viša za muškarce i tri puta za žene nego u zapadnoj Europi, pokazuje studija.

Na policama širom Rusije može se kupiti jeftina votka za između 10 i 15 kuna za bocu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više