BOL I UŽITAK

Može li porođaj izazvati orgazam?

03.06.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Hormoni koji se otpuštaju tijekom porođaja mogu dovesti žene do ekstaze

Tijekom poroda žene neće osjetiti samo bol: novo istraživanje tvrdi da mogu doživjeti i orgazam Novi dokazi podupiru teoriju da žene mogu uživati u trenutku porođaja do točke ekstaze, piše u studiji objavljenoj u časopisu Sexologies u kojoj francuski psiholog Thierry Postelo navodi da orgazme iskusi oko 0,3 posto rodilja.

Iako ovaj podatak može čuditi, orgazam za vrijeme porođaja ne mora biti neobičan uzme li se u obzir anatomski položaj bebe i spolnih organa.

'Porod je stimulacija u rodnici, poticanje cerviksa, vagine i klitorisa te kontrakcije maternice. Mnoge žene kažu da pri orgazmu osjećaju ugodno stezanje maternice', kaže Barry Komisaruk, profesor psihologije na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju.

'Kad beba silazi rodnicom, to se događa na istim pozicijama kao pri penetraciji kad penis ulazi u vaginu', slaže se dr. Christiane Northrup. Kao i pri stimuliranju erogenih zona, iskustvo poroda stvara mnoge iste kemijske reakcije u tijelu. Endorfin i oksitocin – 'hormoni ljubavi ' - koji se proizvode tijekom orgazma također se opuštaju u mozgu tijekom poroda.

Žene mogu doživjeti orgazam više puta tijekom poroda, a svaki od vrhunaca traje u prosjeku 10 do 15 sekundi. Dr. Komisaruk i njegovi kolege tvrde da seksualna stimulacija i orgazam smanjuju osjetljivost na bol, što znači da bi seksualni doživljaj mogao učiniti porod manje teškim i bolnim.

Jedna od najpoznatijih britanskih primalja, Caroline Flint, piše u svojoj novoj knjizi 'Do Birth' kako bi žene otvoreno trebale prigrliti ovu stranu poroda i biti seksualno stimulirane od svog partnera kako bi se potaknulo opuštanje oksitocina.

Autorica dokumentarca 'Orgasmic Birth: The Best-Kept Secret' Debra Pascali-Bonaro slaže se da stimulacija klitorisa i bradavica donosi olakšanje bolova nekim ženama. Neke čak koriste vibratore tijekom trudova kako bi smanjile bol.

'Živimo u kulturi u kojoj se žene zapravo srame zašto što osjećaju zadovoljstvo, jer se očekuje da ih boli. To moramo promijeniti', kaže Pascali-Bonaro.