Zdravlje MEDITERANSKA PREHRANA

Vino, povrće i male količine mesa za dug život

  • Autor: K. Z.
  • 24.6.2009 11:01:27
  • 24.6.2009 10:00:00

Životni vijek može se produžiti zdravom prehranom, a među najkorisnije namirnice ulaze voće i povrće, male količine mesa te čaša do dvije vina dnevno

Iako se mediteranski način prehrane dugo povezivao s dugim i zdravim životom, najnovija istraživanja pokazuju da ne donose sve mediteranske namirnice jednaku korist.

Znanstvenici su otkrili da konzumiranje ribe, morskih plodova i laganih mliječnih proizvoda ne utječe na dugovječnost. Međutim, čaša vina ili dvije dnevno te velike količine voća, povrća i maslinova ulja uz minimalne količine crvenoga mesa osiguravaju dulji životni vijek.

Ovo je prvi puta da su otkrivene koristi pojedinačnih namirnica svojstvenih mediteranskoj prehrani te se sada točno zna koje od njih treba jesti za dug i zdrav život.

Najnovije istraživanje koje je obuhvatilo 23 tisuće ljudi otkrilo je da mediteranska prehrana produžuje životni vijek za 14 posto, ali da se to ne odnosi na sve namirnice.

'Istraživanje je pokazalo da veliki dio namirnica karakterističnih za mediteranski način prehrane uistinu pomaže ljudskom organizmu. Malo vina, ne više od dvije čaše dnevno, manje mesa i velike količine voća i povrća jamče duži život', pojasnio je Dimitrios Trichopoulos, profesor na Harvardu i voditelj istraživanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više