NEOČEKIVANI ZNAKOVI

Koji su rani simptomi menopauze?

15.05.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Iako su klasični simptomi menopauze valunzi, znojenje noću i neredovite menstruacije, liječnici napominju da oni mogu nastupiti i nekoliko godina ranije te izazvati niz zdravstvenih problema kojima je, ukoliko se ne zna da se radi o menopauzi, teško otkriti uzrok

Stručnjaci kažu da milijuni žena pred menopauzu doživljavaju niz zdravstvenih problema, uključujući bol u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavicu, promjene u okusu i mirisu, povlačenje desni, probavne smetnje, tjeskobu i napade panike.

Upravo se ti simptomi, prema riječima znanstvenika, najčešće pojavljuju prije karakterističnih simptoma kao što su valunzi, noćno znojenje, suhoća rodnice i neredovite menstruacije. 'Doista, mnogi se simptomi odnose na hormone i javljaju se dvije do tri godine prije menopauze, a to razdoblje naziva se perimenopauza', kaže profesor John Studd, ginekolog iz Londona.

Među ostalim tegobama koje se javljaju u tom razdoblju su glavobolja, trnci na području kože, stanjivanje kože i kose, ali i problemi s pamćenjem, zbunjenost, osjećaj depresije i loša koncentracija.

Međutim te simptome prije nastupa menopauze neće osjetiti sve žene, napominju znanstvenici, što ovisi o osobnoj osjetljivosti na progesteron i estrogen. Općenito, osobe koje su inače patile od problema s hormonima, kao što su PMS ili postporođajna depresija, imaju veće šanse da iskuse simptome perimenopauze, kaže profesor Studd.

Naime stanice koje se nazivaju estrogenski receptori nalaze se u cijelome tijelu i mete su estrogenu, a kako varira razina hormona, te stanice reagiraju i uzrokuju simptome, piše Daily Mail.

Na primjer, mišići imaju estrogenske receptore, a opadanje njihove razine može izazvati bol i utjecati na tonus, što pak može potaknuti probleme kao što su probavne tegobe. Promjene razine estrogena također mogu utjecati na pad kolagena, prirodnog proteina koji je glavna komponenta kože, zglobova, kose, noktiju, mjehura i vagine.

'Gubitak kolagena uzrokuje bolove u mišićima i trnce u koži', kaže profesor Studd, dodajući da se napadi panike i depresije u perimenopauzi javljaju zbog manjka estrogena, hormona koji povećava razinu serotonina, spoja u mozgu koji uzrokuje dobro raspoloženje.

Profesor Studd kaže: 'Još uvijek ne znamo točan mehanizam tih simptoma. Prečesto ih se ne prepoznaje kao povezane s menopauzom.' Osim toga, nedostatak znanja o spektru pritužbi vezanih za promjene razine estrogena znači da se žene mogu podvrgnuti testovima i tretmanima koji u nekim slučajevima mogu donijeti više štete nego koristi, ističe Claudine Domoney, ginekologinja u Chelsea i Westminster bolnici u Londonu.

Na primjer, bolovi u zglobovima i mišićima česti su simptomi perimenopauze. Kod žena srednje životne dobi bol u mišićima će se češće odnositi na perimenopauzu nego li na složenu autoimunu bolest kao što je reumatoidni artritis, koji se često dijagnosticira u tim slučajevima.


'Ti se simptomi, u slučaju pravilne dijagnoze, vrlo lako mogu riješiti, točnije u jedan dan pomoću hormonske nadomjesne terapije. Takvo liječenje znatno je lakše i prihvatljivije nego druga vrsta liječenja mišićno-koštanog poremećaja, kao što su steroidi. Ako se pojavi pojačano lupanje srca, mogu se prepisati lijekovi za reguliranje pulsa. No oni mogu imati ozbiljne nuspojave, a sve što je potrebno je regulacija hormona', napominje doktorica Domoney.

'Važno je da žene razumiju dalekosežne utjecaje estrogena i progesterona te prate njihovu fluktuaciju u tijelu. Upravo to će pomoći ženama i njihovima liječnicima da izbjegnu nepotrebne preglede i tretmane te dođu do lakšeg rješavanja tih simptoma', zaključuje doktorica Domoney.

Mark Vanderpump, endokrinolog u bolnici Royal Free u Londonu, kaže da žene u vrijeme menopauze vrlo često imaju problema i sa štitnjačom. 'Ako je ta žlijezda preaktivna, može se javiti lupanje srca, promjene raspoloženja i bezvoljnost. Ako je pak premalo aktivna, žene se žale na umor, debljanje i iscrpljenost. Simptomi menopauze i poremećaj štitnjače mogu se preklapati ili ih pak mogu prikriti drugi simptomi, a žene ih često ne spomenu svojim liječnicima, no upravo je isticanje svih simptoma vrlo važna stavka u postavljanju dijagnoze', napominje doktor Vanderpump, dodajući da perimenopauza može trajati i do pet godina.