PRISJETITE IH SE

Zaboravljene namirnice koje čuvaju zdravlje

12.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nekako je popularnost slatkastog batata i narančaste bundeve potisnula hranu koja je nekad bila česta na jelovnicima. Kako su to nutritivno vrijedne namirnice, rado ćemo ih se prisjetiti

Nećete požaliti uvedete li u svoj jelovnik nekoliko zaboravljenih vrsta voća i povrća koji su zdravi i mogu se pripremati na razne načine.

Rabarbara

Ovo povrće koje raste na podužoj, mesnatoj stabljici sa širokim listovima, uspijeva u hladnim vremenskim uvjetima i ima opor i pomalo gorak okus. Baš kao i drugo povrće oporog okusa, rabarbara je najbolja ako se priprema sa šećerom, medom ili kao dodatak voćnim sokovima kako bi izbalansirala kiselost. Ima vrlo malo kalorija, vitamine C i A te kalcij.

Bob

Češće posegnemo za graškom i grahom, a bob zapostavljamo zaboravljajući da baš on ima najviše bjelančevina, odmah iza soje i kikirikija. Sadrži lecitin, vitamine skupine B, fosfor i željezo. Osim u obliku variva, može se jesti i sirov.

Drijenak

Mali, pomalo neugledni, a ugodno kiselkasti plodovi drijenka mogli bi nas svake jeseni oprskrbiti virtaminima za cijelu zimu... kad bismo ih zavoljeli. Istina, rijetko se mogu pronaći na gradskim tržnicama, no svakako ih se može brati u prirodi. Od njih se može napraviti i odlična marmelada!

Kiselica

Naše su bake češće pripremale kiselicu, samoniklu zelenolisnatu biljku koja nam se nudi po svim livadama. Koristi se u pripremi salata, juha, a može se kuhati i s ribom. Pripremljena, poput koprive, kao špinat, također je vrlo ukusna. Sadrži C vitamin, čisti organizam, a slovi i kao prirodni analgetik i antiseptik.

Kesten

Sezona kestena je jesen, no ako se očišćeni pravilno zamrznu, čitavi ili u obliku pirea, mogu vam služiti cijele godine kao umak ili nadjev uz pečenje, nadjev za kolače, a čak i povrću i kruhi daruju onaj slatkast, orašast okus. Dobar su izvor vitamina C. Brašno od kestena danas se prodaje i u trgovinama sa zdravom hranom. Ne zaboravite ga dodati vašim palačinkama!

Artičoke

Artičoke su najbolje u rano proljeće, kad im je prva glavna sezona, a onda se ciklus ponavlja s krajem jeseni. Kupujte one svježe, a ne u limenkama, mnogo su ukusnije. Bogate su vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom, koja je neophodna za obnovu stanica.

Kaki

Ovi slatki plodovi imaju jedinstvenu teksturu, a odličan su izvor vitamina C i vlakana. Koriste se za dodatak 'tanđerina' okusa salatama. Međutim, ovo voće također se može stopiti s pekarskim proizvodima ili svečanim pićima.

Brusnice

Brusnice su zbog okusa, ali i blagotvornog utjecaja na zdravlje, doista vrijedne spomena. Ne samo da smanjuju rizik od određenih infekcija, sadrže vitamin C, a poboljšavaju i dobar kolesterol u krvi. Kao čaj sve su popularnije, no ne zaboravite ih u kolačima, slatko-kiselim umacima uz pečenje...

Crvene naranče

Crvene naranče imaju poseban okus i koriste se za slatke umake, kao dodatak salatama, desertima i pićima. Baš kao i druge sorte naranče, bogate su vitaminom C i vlaknima. Upravo je njihova duboka crvena boja to što ih čini privlačnim dodatkom maštovitih obroka.