PROBLEMI U 30-IMA

Starimo gore i bolesniji smo nego naši roditelji

11.04.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Zašto su 30-e bar u zdravstvenom smislu 40-e. Odgovor na to pitanje imaju znanstvenici s Nacionalnog instituta u Nizozemskoj koji tvrde da smo čak 15 godina stariji od svojih roditelja, kad su bili naših godina

Naime, današnji odrasli više pate od visokog tlaka, dijabetesa i općenito imaju lošije zdravlje nego njihovi roditelji kad su bili u istim tim godinama.

Današnji muškarci u tridesetima imaju 20 posto više šanse da budu pretili, dok žene u dvadesetima imaju dva puta veću šansu da imaju višak kilograma, za razliku od žena prije deset godina, potvrdilo je to istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology
Znanstvenici su u periodu od 25 godina pratili 6000 odraslih osoba u dobi od 20,30, 40, 50 te su ustanovili da mlađe generacije imaju lošije zdravlje.


Osim toga, povećao se broj oboljelih od dijabetesa kod mlađih osoba, kako kod žena tako i kod muškaraca.

'Mlađa generacija ima lošije zdravstveno stanje od svojih predaka', rekao je Gerben Hulsegge iz nizozemskog National Institute for Public Health and the Environment.

'Za primjer možemo uzeti problem pretilosti. Današnji 40-godišnjaci imaju probleme koji su stariju generaciju snašli tek u 55. godini', slikovito opisuje Gerben.