DALJE OD VOLANA

Vožnja automobila opasna po žensko zdravlje

16.06.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Na pitanje koja je najveća opasnost za žensko zdravlje, većina će odgovoriti rak dojke ili srčane bolesti. No nisu u pravu. Za žensko zdravlje najopasnije je sjesti za volan

Automobilska nesreće vodeći su uzrok smrtnosti kod žena mlađih od 35 godina, stoji u rezultatima istraživanja Američkih centara za kontrolu bolesti, a osim toga, vodeći su uzročnik traumatskih ozljeda mozga kod žena svih dobi.

No nije sve tako crno. Činjenice govore da je većinu nesreća moguće spriječiti, a najvažnije je ostati usredotočen na vožnju. Podaci govore da je 85 posto svih automobilskih nesreća rezultat nepažljive vožnje.

Osim vizualnog odvlačenja pažnje kad se ne gleda cesta, fizičke kad se rukama ne drži volan, tu je i kognitivna nepažnja, a to su trenuci u kojima nam misli odlutaju nekud drugdje. Stručnjaci tvrde da je upravo vožnja jedan najkompleksnijih kognitivnih zadataka koje izvodimo. Upravo zbog toga razgovor na mobitel, čak i kad se koriste hands free uređaji, četverostruko povećava rizik od sudara, a to su potvrdila brojna istraživanja. Međutim, slanje SMS poruka tijekom vožnje šesterostruko povećava rizik od sudara budući da nam ta radnja odvlači pažnju vizualno, kognitivno i fizički.