HRANA KOJA LIJEČI

Zdravlje ulazi kroz želudac

12.12.2008 u 07:00

Bionic
Reading

Svakodnevna prehrana jedna je od najvažnijih odrednica našeg zdravlja i dugovječnosti. Stoga, prije nego što posegnete za 'čarobnim' pilulama i postanete žrtva nečije želje za zaradom, razmislite o tome kako se hranite

Tijekom cijele godine zdrave bi odrasle osobe sve nutritivno važne sastojke trebale uzimati iz hrane, a dodatke prehrani tek po preporuci liječnika. Dakle, umjesto da posegnemo za vitaminima i mineralima u tabletama i ostalim farmaceutskim oblicima, u razdobljima gripe i prehlade trebalo bi jesti više namirnica bogatih vitaminom C (kiseli kupus, paprika, agrumi...).

Za 'terapiju hranom' od presudne je važnosti saznanje o tome radi li se o zdravom čovjeku ili bolesniku. Dijabates je odličan primjer koji dokazuje da hrana liječi. Naravno, prehrana neće biti dovoljna u svim slučajevima i kod svih pacijenata (neki će trebati uzimati i lijekove), no sigurno je da se ne piše dobro onima koji se ne pridržavaju preporučenog režima prehrane.

Kad je riječ o karcinomima, multiploj sklerozi i još nekim bolestima koje su u porastu u modernom društvu, puno je primjera poboljšanja stanja kod pacijenata koji su prešli na prehranu po makrobiotičkim ili ajurvedskim načelima.

želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja

Svima koji se suoče s tako teškim bolestima savjetujemo da ne poduzimaju ništa na svoju ruku, nego, ako su u mogućnosti, da pored liječnika uključe i stručnjaka za jedan od navedenih načina prehrane. U tom slučaju, liječnik treba biti obaviješten o promijenjenom režimu prehrane, a stručnjak za prehranu o režimu liječenja.

Zdravi ljudi, koji bi prehranom željeli spriječiti bolesti i ubrzati liječenje kad se razbole, trebali bi znati da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke. Ovdje ne govorimo o bilju koje se konzumira isključivo kao ljekovito, nego o uobičajenim namirnicama koje percipiramo kao hranu, a koje ujedno djeluju kao preventiva i/ili lijek.

Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zelena salata listova isprepletenih u glavicu poput kupusa (glavatica) bljedunjava je, a takva je i u nutritivnom smislu. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije.

Zelena salata razdvojenih, tamnijih listova bogata je beta karotenom, a pokazalo se da može biti vrlo uspješna i u borbi protiv raka prostate. Rikola (rikula) obiluje kalcijem i odlična je za prevenciju osteoporoze, kao i krumpir. Kupus je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a u narodnoj medicini služi i kao lijek protiv mamurluka (rasol od kiselog kupusa), glavobolje, čira na želucu i dvanaestniku, protiv slabokrvnosti, zatvora, kašlja i gripe.

Iako ne treba očekivati čuda misleći da će samo kupus riješiti sve navedene probleme, činjenica je da su brojna znanstvena istraživanja i praktični rezultati pokazali da narod nije pogriješio kada je kupusu pripisao ljekovita svojstva. Manje poznata i zanemarena potočarka preporučuje se pušačima jer smanjuje rizik od raka pluća

Bobičasto voće djeluje protuupalno

I celer je dobar za pušače, ali i protiv visokog tlaka. Obična endivija sadrži toliko folata (B vitamina) da njezino redovito uzimanje za 50 posto smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Listovi gorušice preporučuju se pri intelektualnim naporima jer poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Špinat i blitva iznimno su bogati željezom te antioksidansima koji ublažavaju štetno djelovanje slobodnih radikala, pa time smanjuju i šanse od staračke degeneracije oka, kao i nekih karcinoma te većine bolesti povezanih sa starenjem i stresom.

Najveći broj ljudi strahuje od raka, pa tako preventivno treba uzimati: grožđe (posebno crno), rajčicu, bobičasto voće te brokulu i njezine klice protiv svih vrsta raka, jabuku i grejp protiv karcinoma pluća, češnjak protiv raka želuca. Bobičasto voće odlično je i protiv virusa, pa ako imate priliku, jedite ga u vrijeme gripe i prehlade. Maslinovo ulje djeluje protuupalno i razbija krvne ugruške, grah snižava kolesterol, a posebno se preporučuje i dijabetičarima, dok se bundeva preporučuje za zdravlje srca i preventivu infarkta.

Ne zaboravite ni rižu i ostale žitarice, posebno integralne (neljuštene) - o njihovu pozitivnom utjecaju na zdravlje mogli bismo napisati više članaka, kao ni ribu, zbog omega 3 masnih kiselina koje štite srce, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti (posebice moždanog udara), ali se preporučuju i kao zaštita od dijabetesa, raka crijeva i dojke te brojnih upala.