DOBRA VIJEST

Sijeda kosa štiti od raka

15.06.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Znanstvenici su dokazali da kosa uistinu sijedi od stresa, ali i da sijede vlasi smanjuju rizik od obolijevanja od karcinoma

Sijeda kosa uistinu je rezultat stresa, dokazali su znanstvenici. Kako raste pritisak od stresa, stanice korijena kose postaju oštećene te ostavljaju sijede vlasi, pokazalo je istraživanje.

Međutim, najvidljiviji znak starosti ipak nosi i korist. Znanstvenici su dokazali da sijeda kosa smanjuje rizik od obolijevanja od karcinoma. Kada su japanski znanstvenici proučavali utjecaj radijacije na miševima, uočili su da im dlaka sijedi.

Znanstvenici su istaknuli da je do toga došlo jer su korijenske stanice dlaka bili prisiljene ostarjeti te pojačati proizvodnju melanina koji kosi i koži daje boju.

Dr. David Fisher, ravnatelj dermatološkog odjela na harvardskoj medicinskoj školi, kaže da sprečavanje dijeljenja korijenskih stanica dlaka koje imaju oštećeni DNA također nosi korist. 'To bi moglo spriječiti razvoj tumora koji se i zasniva na oštećenim stanicama koje rastu bez ikakve kontrole', izjavio je dr. Fisher. Dodao je da proces sijeđenja kose zapravo štiti od raka.