Zdravlje JAČI SPOL

Zbog straha od doktora muškarci češće umiru od raka

  • Autor: K. Z.
  • 15.6.2009 10:09:02
  • 15.6.2009 9:12:53

Znanstvenici su ustvrdili da ne postoji biološki razlog zbog kojeg su muškarci rizičnija skupina kod smrtnosti od karcinoma. Preventivno bi mogli djelovati promjenom životnih navika

Muškarci imaju 40 posto veći rizik za umiranje od karcinoma nego žene. Imaju i 70 posto veći rizik za umiranje od raznih vrsta raka koji pogađaju oba spola kao što su rak želuca i jetre, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. Rezultati su šokirali znanstvenike koji su očekivali da su rizici vezani uz karcinome jednaki za oba spola.

Prema mišljenju znanstvenika, muškarci se nerado žale na bolove i simptome te se prekasno odlučuju za liječenje. Jedan od razloga je i taj što muškarci, za razliku od žena, nisu skloni mijenjanju životnih navika.

'Ovo istraživanje ne pokazuje da su muška tijela ranjivija i osjetljivija, ali pokazuje i upozorava na nužne promjene životnoga stila kod muškaraca. Dakle, ne postoji biološki razlog  zašto su muškarci rizičnija skupina kod smrtnosti od karcinoma', izjavio je profesor David Forman, voditelj istraživanja.

Sara Hiom, ravnateljica britanskog Centra za istraživanje raka, istaknula je kako bi se broj oboljelih od raka mogao prepoloviti kada bi ljudi djelovali preventivno i promijenili životne navike. 'Žalosno je što bi i ova poruka kod muškaraca mogla proći nezapaženo. Nadam se da će ipak biti pametniji', poručila je Sara Hiom.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više