CILJANA TERAPIJA

Biomarkeri - revolucija u liječenju raka

09.06.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Na posljednjem sastanku Američkoga društva za kliničku onkologiju (ASCO) koji se održao u Orlandu od 29. svibnja do 2. lipnja 2009. predstavljeni su, između ostalih, i rezultati mnogobrojnih studija koji su proširili trenutna saznanja o korištenju biomarkera u odgovoru na ciljane terapije u liječenju raka, među kojima je posebno istaknut lijek cetuximab koji je u Hrvatskoj odobren za liječenje metastatkog kolorektalnog karcinoma (mCRC) i lokalno uznapredovalog raka glave i vrata (SCCHN)

ASCO je izvijestio kako korištenje biomarkera u odgovoru na lijek cetuximab omogućava da se predvidi koji će bolesnici imati više koristi od ciljane terapije, osiguravajući tako stvarno individualizirano liječenje, smanjujući pojavu nepotrebnih nuspojava te vodi optimiziranju korištenja ukupnih sredstava zdravstvene zaštite. Ciljane terapije u liječenju zloćudnih bolesti revolucionarne su po tome što ciljaju samo stanice raka. Budući da takav lijek prepoznaje i uništava isključivo tumorske stanice, a čuva zdrave, smanjene su moguće nuspojave dok je preživljenje duže nego kod konvencionalnih liječenja.

Individualizirano liječenje raka podrazumijeva primjenu biomarkera poput KRAS testiranja u slučaju metastatskog (uznapredovalog) kolorektalnog karcinoma. KRAS je kao prediktivni biomarker za učinkovitost cetuximaba prepoznat kod ASCO-a kao jedan od najvećih napredaka u istraživanju u 2008. godini.1 Testiranjem KRAS-a mogu se izdvojiti oni bolesnici koji će odgovoriti na liječenje cetuximabom. Budući da otprilike 65 posto bolesnika s mCRC-om ima nemutirane KRAS tumore 4,5,6. jasno je da je cetuximab ključna nova mogućnost liječenja za čak dvije trećine svih bolesnika koji imaju kolorektalni karcinom.

ASCO je također dvaput tijekom 2008. godine izvijestio kako je cetuximab najznačajniji napredak u području kliničko onkološkog istraživanja kako s obzirom na metastatki kolorektalni karcinom, tako i s obzirom na rak nemalih stanica pluća.1 Cetuximab, u kombinaciji sa standardnim kemoterapijskim ili radioterapijskim režimima, znatno unapređuje djelotvornost terapije u slučaju metastatskog kolorektalnog karcinomoma, raka pločastih stanica glave i vrata te raka nemalih stanica pluća, a bez da u znatnoj mjeri utječe na ukupnu kvalitetu života.

Preporukama ASCO-a pridružio se i britanski Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost (NICE) koji je 1. lipnja 2009. godine objavio Konačnu procjenu (FAD) u kojoj preporučuje korištenje lijeka cetuximaba u kombinaciji s kemoterapijom kao prvu liniju liječenja za bolesnike s metastatskim kolorektalnim karcinomom koji zadovoljavaju određene kriterije – predstavljajući mogućnost za kirurški zahvat koji vodi izlječenju.3 Liječenje se preporuča bolesnicima kod kojih se rak raširio na jetru i koji imaju normalne ili nemutirane KRAS tumore.2 U Velikoj Britaniji je preporuka NICE-a preduvjet da bi se liječenje financiralo od strane Nacionalnog zdravstvenog osiguranja.

Cetuximab je u Hrvatskoj odobren za liječenje metastatskog kolorektalnog karcinoma kod bolesnika s tumorima bez KRAS mutacije u kombinaciji s kemoterapijom i kao samostalan lijek nakon neuspjeha terapije oksaliplatinom ili irinotekanom, ili kod bolesnika koji ne podnose irinotekan te kod lokalno uznapredovalog karcinoma glave i vrata u kombinaciji sa zračenjem. Klinička istraživanja pokazuju da je cetuximab učinkovit u kombinaciji sa standardnom kemoterapijom, kao što je irinotekan ili kemoterapija bazirana na platini. Trenutno se ispituje za druge vrste tumora, uključujući karcinom nemalih stanica pluća i rak dojke. Cetuximab je već dobio odobrenje za stavljanje u promet u 76 zemalja. Odobren je za liječenje kolorektalnog raka u 75 zemalja, kao i za liječenje raka pločastih stanica glave i vrata u 71 zemlji.