Zdravlje PAMETNA ODLUKA

Tjelovježba nakon 30. godine sprečava rak dojke

Izvor: GULIVER / Getty Images , Autor:GULIVER/Getty Images
  • Autor: K. Z.
  • 31.10.2013 9:43:03
  • 4.6.2009 9:19:56

Znanstvenici su dokazali da je uloga tjelovježbe nakon 30. godine života iznimno važna. Žene koje to čine barem 60 minuta tjedno smanjuju si šanse za obolijevanje od raka dojke

Nakon 30. godine života, žene bi trebale vježbati najmanje sat vremena tjedno, jer je znanstveno dokazano da čak i ta minimalna fizička aktivnost smanjuje rizik za obolijevanje od raka dojke.

Američki znanstvenici sa sveučilišta u Seattleu proveli su istraživanje u kojem je ispitano 4.296 žena. Žene su se trebale prisjetiti svojih fizičkih aktivnosti tijekom četiri ključne životne faze: od 10. do 15. godine, od 15. do 30. godine te od 50. godine i starije.

Uočeno je da tjelovježba nije utjecala na rizik od razvoja raka dojke između 10. i 30. godine ženina života. Međutim, dokazano je da nakon 30. godine života tjelovježba značajno smanjuje šanse za obolijevanje od raka dojke.

'Kada bi žene nakon 30. vježbale barem sat vremena tjedno, mogle bi smanjiti rizik za obolijevanje od raka dojke. Mislim da ne bi trebao biti problem odvojiti tako malo vremena za vlastito zdravlje', istaknula je dr. Lisa Sprod, voditeljica istraživanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više