MOBITELSKI LAKAT

Dugi telefonski razgovori izazivaju bol u ruci

04.06.2009 u 08:55

Bionic
Reading

Ako mobitel držite samo u jednoj ruci, opterećujete glavni živac koji se proteže kroz cijelu ruku. Liječnici stoga savjetuju da se tijekom razgovora mobitel prebacuje iz ruke u ruku

Mobitele su optuživali za zračenje i uništavanje sluha, a najnovije optužbe terete ga za prouzrokovanje 'mobitelskoga lakta'. Naime, oni koji ne prestaju telefonirati i slušalicu stalno drže na uhu, vrlo vjerojatno će imati bolnih problema s rukom.

Dok razgovarate mobitelom i slušalicu držite na uhu, prejako stišćete lakat, a to dovodi do istezanja glavnog živca u ruci. Osim što je riječ o iznimno bolnom stanju, takva navika mogla bi vam prouzročiti i dodatne poteškoće kao što su bol u ručnim zglobovima i prstima. Ortopedi ističu da im dolazi sve veći broj pacijenata s tim problemom.

Korisnicima mobitela liječnici savjetuju da tijekom razgovora mobitel prebacuju iz ruke u ruku da bi spriječili stiskanje samo jedne ruke. Ako mobitel držite u samo jednoj ruci, opterećujete glavni živac koji se proteže kroz cijelu ruku i spriječavate dotok krvi u donji dio ruke. Živac se počinje istezati, a to rezultira snažnom boli u ruci, posebno u predjelu lakta, ali i prstiju.

Riječ je o vrlo bolnoj zdravstvenoj tegobi koja otežava obavljanje svakodnevnih zadataka poput pisanja, tipkanja, sviranja ili otvaranja staklenke. Kako biste to izbjegli, poslušajte savjet liječnika i mobitel koristite s obje ruke.