MOĆNA PITAJA

Ovo je super voće za 2013!

17.01.2013 u 11:08

Bionic
Reading

'Zmajsko voće', odnosno pitaja proglašena je super namirnicom 2013. godine jer sadrži iznimno zdrave sastojke

Ako su vam već pomalo dosadile borovnice i brusnice, novo super voće za vas mogla bi biti pitaja! Budući da pripada porodici kaktusa, djeluje pomalo opasno, ali je iznimno zdrava poslastica.


Ukusno voće izvana ima bodlje i nije lako probiti se do unutrašnjosti, ali jednom kad to uspijete, uživat ćete u finom okusu, ali i izvanredno zdravim sastojcima. Kako su otkrili znanstvenici, pitaja je posebno dobra za dijabetičare, a obiluje i antioksidansima koji blagotvorno djeluju na imunitet.

Pitaja je bogata vitaminom C, vlaknima i kalcijem, a to 'zmajsko voće', kako ga još zovu, pridonosi i bržem te lakšem mršavljenju. Raste u egzotičnim krajevima, ali je dostupna u prodavaonicama diljem svijeta.

Iako europski znanstvenici planiraju provesti još mnoga istraživanja da bi dokazali djelotvornost pitaje, već se sad zna da je riječ o iznimno ljekovitoj voćki. Potvrdila su to brojna svjetska istraživanja. Problem je samo u tome što je nema u našim krajevima, a ako se i pojavi u trgovačkim centrima, kvaliteta je prilično upitna nakon tolikog puta.