Zdravlje ZVIJEZDE U GLAVI

Astronautima dijagnosticirana svemirska glavobolja

  • Autor: K. D.
  • 3.6.2009 8:48:26
  • 2.6.2009 18:33:51

Premda su astronauti u više navrata patili od raznoraznih mučnina zbog kretanja u antigravitacijskom stanju, znanstvenici sa Sveučilišta u Leidenu otkrili su da su mnogi putnici u svemiri patili i od specifične svemirske glavobolje

Nakon što su proveli ispitivanje na 17 astronauta, stručnjaci s nizozemskog Sveučilišta u Leidenu zaključili su da ih je dvije trećine patilo od glavobolje koja je prestala kad su se spustili na Zemlju.

Glavobolju koju su opisali kao eksplozivnu ne može se olako potrpati pod fenomen 'mučnine kretanja', dobro poznatu dijagnozu za sve koji su duže vremena boravili u antigravitacijskom stanju i postali dezorijentirani.

Dr. Alla Vein drži da svemirska glavobolja ima poseban uzrok jer su je iskusili i mnogi astronauti koje nije snašla standardna mučnina.

Mogući razlozi nenadane glavobolje još se ispituju, no sve upućuje na mikrogravitaciju koja dovodi do manjka kisika u krvi. Također, zbog antigravitacije tjelesne tekućine se pomiču prema mozgu, što može stvoriti bolan pritisak.

'Prijašnja istraživanja pokazala su da astronauti ne vole pričati o simptomima raznoraznih tegoba, tako da smatramo da je svemirska glavobolja bila češća nego što se to javno priznaje', kaže dr. Vein.

Dr. Kevin Lond iz Londona pak dodaje da je premalo ljudi uopće išlo u svemir da bismo mogli precizirati efekte koju svemirski letovi imaju na ljudsko tijelo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više