Zdravlje KANCEROGENI CRTIĆ

Scene iz 'Simpsona' potiču na pušenje

  • Autor: K. D.
  • 2.6.2009 8:49:33
  • 1.6.2009 21:00:00

U 400 odgledanih epizoda 'Simpsona' predstavnici međunarodnog udruženja za borbu protiv raka našli su 795 scena koje prikazuju ili se odnose na pušenje. Po njima, to je i više nego dovoljno za navođenje mladih na paljenje cigarete

Komisija iz međunarodne unije za borbu protiv raka okomila se na 'Simpsone' zbog navodne promocije pušenja. U 400 epizoda koliko su ih odgledali ustanovili su 795 slučajeva u kojima se prikazuje pušenje ili se na njega referira.

Iako je u samo dva posto njih nikotinska navika okarakterizirana pozitivno, a u 35 negativno, smatraju kako je to dovoljno da motivira djecu da postanu zainteresirana za cigarete. U 63 posto slučajeva pušenje je stavljeno u neutralni kontekst.

'Likovi koji najčešće puše su Margine sestre Patty i Selma, Krusty The Clown te Bartova školska učiteljica Mrs Krabappel', kaže dr. Guy Eslick, jedan od članova komisije.

'Čak i kada je prikazano u negativnom kontekstu, pušenje u 'Simpsonima', pogotovo ako to rade likovi koji su mlađi, može ponukati djecu da stave cigaretu u usta', nastavlja Guy riječima koje je i komisija stavila kao zaključak studije o nikotinskoj štetnosti sveprisutne crtane serije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više