Zdravlje DOKAZANO

Žene intenzivnije osjećaju bol od muškaraca

  • Autor: K. Z.
  • 1.6.2009 9:49:26
  • 1.6.2009 9:24:18

Nakon dugogodišnjih rasprava, konačno je i znanstveno potvrđeno da žene boli duže i intenzivnije od muškaraca. Za jedno stanje mogu imati više simptoma nego muškarci

Dugogodišnje pitanje osjećaju li žene intenzivniju bol od muškaraca konačno je dobilo odgovor: Da! Novi dokazi pokazuju da su žene bile u pravu kad su tvrdile da je njihova bol teža. Naime, nedavno istraživanje utvrdilo je da žene osjećaju opetovanu, oštru i dugotrajniju bol od muškaraca.

I ne samo to, žene osjećaju bol na mnogo različitih načina, a za jedno bolno stanje manifestiraju niz simptomima. Kod muškaraca to nije otkriveno. Primjerice, istraživanje provedeno u Švedskoj prošle godine pokazuje da žene tijekom infarkta osjećaju bol u ramenima i leđima više nego u prsima i lijevoj ruci.

Međutim, kardiolog Andrew Dowson upozorava da se rezultati istraživanja moraju uzeti s rezervom jer se nameće pitanje koliko je koji spol spreman priznati bol.

'Podaci pokazuju da žene tri puta više muče migrena nego muškarce, a to je dijelom prouzročeno njihovim mjesečnim hormonskim ciklusom', izjavio je dr. Dowson. Dodao je da se glavobolje još uvijek smatraju slabošću, pa mnogi muškarci ne žele priznati da i njih povremeno boli glava.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više