Zdravlje SLIKAMA PROTIV PUŠENJA

Žuti zubi i tumor pluća na kutijama cigareta

  • Autor: S. F.
  • 31.5.2009 11:58:39
  • 31.5.2009 11:00:00

Osim upozorenja o štetnosti, na kutijama cigareta trebale bi stajati i slike bolesti i patnje, zaključili su na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije

Iz sjedišta UN-a svjetskim vladama je poručeno da ulože još veće napore u osviješćivanju o štetnosti pušenja. Većina zemalja još uvijek na pakovanjima cigareta ne upozorava na rizike konzumiranja, piše The Associated Press.

'Upozorenja o mogućim posljedicama su jednostavna, jeftina i efikasna strategija koja može umanjiti uživanje u duhanskim proizvodima i spasiti živote', rekao je doktor Ala Alwan iz Svjetske zdravstvene organizacije.

'Ipak, još su efikasnija upozorenja koja uključuju slike tjelesnih promjena i bolesti nastalih kao posljedice pušenja', smatra Alwan.

Slike upozorenja pokazale su pozitivne učinke u Brazilu, Kanadi i Singapuru, gdje je pala potražnja za duhanskim proizvodima. Zanimljivo je da je u Kini samo trećina pušača znala da pušenje izaziva bolesti srca, a njih samo 17 posto da povećava i rizik od srčanog udara.

Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umre pet milijuna ljudi.

Svjetska zdrastvena organizacija posljednjih nekoliko godina oštro se bori s pušenjem te čak ne zapošljava uživaoce cigareta.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više